Fastfoody v Česku se připravují na otevření, někde instalují plexiskla

Řetězce rychlého občerstvení se připravují na pondělní otevření poboček po 72 dnech. Snižují počty míst v interiérech, například v KFC si budou pracovníci mýt ruce každou půlhodinu, dříve to bylo po hodině. V případě možné kontaminace, například po doteku oblečení, si je půjdou umýt okamžitě, uvedl prezident KFC pro Česko a Rakousko Libor Hubík. V řetězci McDonald´s se instalovala plexiskla.

Podle vládního nařízení budou muset být stoly v interiérech fastfoodů s 1,5metrovými rozestupy. V KFC tak zaměstnanci část míst obehnali páskami, na zem přidali upozornění ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti. V provozovnách pak budou vyčleněni zaměstnanci, kteří budou na dodržování hygienických nařízení dohlížet.

Podle Hubíka se KFC při koronavirové krizi podařilo mít otevřenou polovinu poboček, o více než polovinu se pak zvýšily objednávky rozvozem. Jak klesly celkové tržby nechtěl komentovat.

Konkurenční McDonald´s sáhl k oddělení personálu od zákazníků. "Abychom co možná nejvíce ochránili naše zaměstnance a příchozí zákazníky, rozhodli jsme se k objednávkovým i výdejovým pultům nainstalovat plexiskla. Zároveň budeme zákazníky žádat, aby mezi sebou dodržovali dostatečné rozestupy během objednávání a nesedali si příliš blízko sebe. Dopomohou nám v tom samolepky umístěné na stolech i na zemi," uvedl provozní ředitel řetězce Jaroslav Sedláček.

Hubík věří, že se povede trh za dva až tři měsíce dostat na úroveň, jaká byla před krizí. Provozní ředitel Bageterie Boulevard Jiří Štěpánek očekává rychlý nástup tržeb v obchodních centrech, v celku se ale podle něj firma na stejná čísla jako před krizí zatím nedostane. "Očekáváme zhruba 20procentní pokles vzhledem k předpokládané změně chování některých skupin zákazníků, a neotevření všech škol," sdělil ČTK.

Firma ztratila polovinu tržeb uzavřením poboček v nákupních centrech, po uzavření kamenných restaurací s možností prodeje pouze přes okénko se propad podle něj pohybuje mezi 70 a 80 procenty. "Největší propad je v pobočkách v centru Prahy, kde se promítá pokles turismu. Naopak pobočky s drive thru zaznamenaly meziroční růst," dodal.

Související

Více souvisejících

mcdonald's KFC Restaurace Praha Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy