Firem s britskými vlastníky je v ČR nejméně od 2016

V České republice podniká 4543 firem s britskými vlastníky, což je o 151 meziročně méně a nejméně od roku 2016. Objem britského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem je ale na maximu, vyplývá z dat poradenské firmy Bisnode. Británie opustila EU na konci letošního ledna a do konce roku je takzvané přechodné období, v rámci kterého by měla země s EU dojednat podobu budoucího partnerství.

"I když počet českých firem, které mají vlastníky z Velké Británie, klesá od roku 2016, Britové jsou aktuálně pátými nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem a v oblasti zahraničního obchodu patří k našim významným obchodním partnerům," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Objem ovládaného podílu v základním jmění firem meziročně stoupl o zhruba miliardu korun a aktuálně je 50,4 miliardy korun. "To by mohlo znamenat, že podnikatelé z Velké Británie v ČR rozbíhají větší byznys," upozornila Štěpánová.

Vyjednávání mezi Velkou Británií a Evropskou unií, která mají upravit vzájemné vztahy mezi EU s její bývalou členskou zemí, zatím nedospěla k jednoznačným závěrům. V posledních dnech znějí stále četnější hlasy, že pokud se nepodaří dospět ke kompromisům do října, bude třeba připravit se na rozchod bez dohody. Ten by nastal po skončení přechodného období na konci roku. Dolní komora britského parlamentu přitom v druhém čtení schválila v pondělí kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Kabinet premiéra Borise Johnsona minulý týden přiznal, že opatření by porušilo části loni uzavřené dohody o vystoupení Británie z Evropské unie.

 

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Česká republika Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy