Firma Batist začala vyrábět roušky s nanovlákny, měsíčně milion kusů

Firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku zahájila výrobu nových roušek s filtrem z nanovláken, které mají lepší filtrační schopnost než obyčejné ústenky. Nová linka by měla měsíčně produkovat až milion nových obličejových nanomasek, sdělili ČTK večer zástupci firmy. Výroba začala minulý týden a firma vyrobila už více než 50.000 nanoroušek. Cena za kus je 25 Kč.

Česko se od začátku krize související s šířením nového koronaviru potýká s nedostatkem roušek a respirátorů, chybí i v nemocnicích, ambulantním lékařům či v lékárnách. Vláda slibuje, že miliony kusů zdravotnického materiálu by měly do Česka dorazit v řádu dnů.

"Investovali jsme do nákupu dvou výrobních linek, každá s výrobní kapacitou půl milionu kusů měsíčně. Jedna se specializuje na výrobu masek s úvazky a druhá s gumičkami. Vyrábíme v nepřetržitém provozu sedm dní v týdnu," uvedl generální ředitel a majitel firmy Tomáš Mertlík.

Roušky s nanovlákny z nového provozu putují primárně do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, kde je ochranných pomůcek nedostatek. Batist Medical je výrobcem různého zdravotnického materiálu, do zahájení výroby nových roušek dodávala na trh asi milion roušek měsíčně.

"Zdravotnická obličejová maska s filtrem z nanovláken chrání proti šíření virové a bakteriální infekce. Díky větší hustotě vláken jsou na masce zachycovány i menší částice, než je běžné u standardních ochranných masek. Dále jsou pomocí náboje na povrchu vláken aktivně přitahovány i velmi jemné částice," uvedla pro ČTK Martina Piskorová z firmy. Na vývoji, výrobě, údržbě strojů a dalších činnostech spojených s výrobou těchto roušek se podílí více než 50 lidí.

Česká republika měla k dnešním 18:00 už 434 případů nákazy novým koronavirem, tři lidé jsou ve velmi vážném stavu, tři se naopak vyléčili. Od pondělního večera tak přibylo 90 případů. Nejvíce nakažených je stále v Praze.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Batist Medical (firma z Červeného Kostelce) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy