Firma Nestlé ČR loni zvýšila tržby, na odbyt jdou Kofily a Studentské pečetě

Zisk české pobočky předního světového výrobce cukrovinek Nestlé loni meziročně stoupl o 4,5 procenta na 604 milionů korun. Tržby vzrostly o 8,5 procenta na 11,4 miliardy korun. ČTK o hospodářských výsledcích dnes informovali zástupci společnosti.

Továrny v olomouckém závodu Zora, závodu Sfinx v Holešově a v provozu Tivall v Krpce loni vyrobily 69.115 tun cukrovinek a chlazených potravin za zhruba 6,3 miliardy korun, větší polovina šla na export.

Společnost loni například vyrobila 41.688 tun (meziročně o 625 tun více) čokoládových cukrovinek, z toho 947 tun Kofil (té bylo meziročně více o 39 tun), naopak o 121 tun na 3568 tun ubylo tyčinek Margot, o 79 tun na 6612 tun přibylo Studentských pečetí. V Holešově se pak vyrobilo 16.883 tun bonbonů, meziročně jich tak společnost zvýšila výrobu o více než 1000 tun. Firma uvádí, že 92 procent exportu z českých závodů směřuje na evropské trhy, zejména do Polska, Velké Británie, Maďarska a Francie. Mimo EU pak jde o Rusko, USA nebo Ukrajinu.

Firma loni uvedla například tyčinky Yes, kávu Starbucks nebo vegetariánské pokrmy Garden Gourmet. "I přes aktuální situaci očekáváme, že i v letošním roce nabídneme nové vylepšené výrobky naším spotřebitelům. Kromě toho se zaměříme na snižování spotřeby plastů, zvýšení míry recyklace našich obalů a plnění našich závazků, kterými bojujeme proti změně klimatu. Inovujeme a optimalizujeme výrobu tak, abychom ve všech našich třech závodech v ČR vyráběli ekologičtěji a udržitelným způsobem," uvedl generální ředitel Nestlé Česko Torben Emborg.

Kromě pochoutek vyrábí společnost také dehydratované potraviny Maggi, kávu a nápoje Nescafé, Caro nebo Granko, kojeneckou výživu Nestlé a Beba i krmivo pro domácí mazlíčky Purina, Friskies nebo Felix.

V posledních pěti letech firma investovala do svých továren více než miliardu korun. Hlavní investicí (700 milionů Kč) bylo rozšíření závodu Tivall, čímž se zvýšila výrobní kapacita a vytvořil prostor pro nové výrobní linky. V posledních letech společnost investuje především do automatizace a instalace kolaborativních robotů. "Hlavním cílem je postupně zlikvidovat nejrutinnější manuální činnosti a posunout kvalifikační úroveň zaměstnanců výše," uvádí společnost.

Konkurenční firmě Ferrero Česká za rok končící loňským srpnem meziročně vzrostly tržby o 8,9 procenta na 2,54 miliardy korun, z toho zboží za 1,67 miliardy korun prodala v ČR, zbytek byl vývoz na Slovensko. Zisk firmě stoupl o 11,7 procenta na 51,9 milionu korun.

Související

Více souvisejících

Nestlé Ekonomika tržby

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy