Firmám v ČR chybí zakázky. Velké propouštění ale nechystají, ukázal průzkum

Českým firmám postiženým následky koronavirové pandemie stále chybí zakázky. Jejich nedostatek považují za největší překážku pro návrat k předkrizové úrovni výroby přibližně tři čtvrtiny podniků, zjistil červnový průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR. Firmy podle něj reagují na problémy především úsporami v nemzdových nákladech, nadpoloviční většina firem neplánuje propouštění.

Průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR se uskutečnil od 24. do 29. června. Zúčastnilo se ho 135 firem.

Propad zakázek o více než pětinu hlásilo 52 procent účastníků průzkumu. Proti dubnu vzrostl podíl firem, které očekávají v příštích dvou měsících meziroční propad v objemu zakázek od 20 do 40 procent. V dubnu jich byla pětina, na konci června se jejich podíl dostal na třetinu. Více tento pokles podle svazu dopadá na velké podniky.

"Čistě restriktivní omezení ze strany státu jako na začátku epidemie se už na omezení výroby podílí v menším měřítku. Nyní jsme ve fázi, kdy se efekty krize u nás i v zahraničí přelévají do reálné ekonomiky právě prostřednictvím úbytku zakázek," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Právě nedostatek zakázek považuje za největší překážku návratu k předkrizové úrovni výroby 77 procent podniků. Problémy obchodních partnerů označila jako hlavní překážku plné obnovy provozu polovina respondentů průzkumu.

Nedostatek zakázek také donutil značnou část firem přehodnotit investiční plány. Dvě třetiny respondentů uvedly, že investice budou letos nižší, než plánovaly. Pro příští rok hodlá investovat méně než letos 43 procent podniků.

Přes problémy s nedostatkem zakázek 55 procent firem zahrnutých do průzkumu neplánuje propouštět. Počet podniků, které už propouštěly, přesto roste. Zatímco v dubnu propouštělo zhruba pět procent respondentů, na konci června to bylo 14 procent. Dalších 16 procent firem s výpověďmi čeká do září, jestli bude i na podzim pokračovat program Antivirus na kompenzaci části mzdových nákladů ze strany státu.

Firmy řeší také zvýšení odolnosti vůči budoucím krizím. Hlavní opatření, do něhož firmy hodlají investovat, je u 45 procent hledání nových obchodních modelů. Více než třetina podniků chce rozšířit produktové portfolio, aby nebyly závislé jen na jednom nebo několika málo odběratelských řetězcích. Čtvrtina firem by chtěla svou odolnost posílit investicemi do digitální transformace.

"Je pozitivní, že řada firem už hledá aktivně i jiné cesty z krize než jen úspory v nákladech. Ukázalo se, že už nyní měly výhodu podniky, které investovaly do své digitální transformace," poznamenal Hanák. Dodal, že stát může firmám pomoci zlepšením podmínek pro firemní investice. "Už jednáme s ministerstvem financí například o zrychlení daňových odpisů. Firmy by rychleji dostaly výdaje na investice do nákladů. Z našeho průzkumu vyplynulo, že takové opatření by pomohlo firmám z automobilového, chemického či elektrotechnického průmyslu," uvedl Hanák.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy zakázky svaz průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu) Ekonomika propouštění

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy