Firmě Philip Morris ČR klesl zisk. Navzdory pandemii jsou výsledky slušné, říká ředitelka

Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, klesl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 14,2 procenta na 1,7 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 4,7 procenta na 8,6 miliardy Kč, oznámila dnes firma na svých webových stránkách. Navzdory pandemii koronaviru považuje výsledky za uspokojivé.

Zisk klesl hlavně kvůli nižším prodejům v pohraničí, snížení prodejů portfolia tabákových výrobků určených ke kouření a pohybům zásob vyvolaných vlivem vládních nařízení v rámci opatření proti pandemii v ČR i na Slovensku.

"V této mimořádné a bezprecedentní situaci způsobené globální pandemií covid-19 je naší hlavní prioritou zajištění bezpečí našich zaměstnanců, jejich rodin, stejně jako našich partnerů a zákazníků," uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová. Firma podle ní bez ohledu na covid-19 a opatření přijatá vládami k zamezení šíření viru dosáhla slušných výsledků.

Podle vedení společnosti pokračuje silný růst prodeje tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech výrazně nižší. Celkový objem domácího odbytu klesl o 0,2 miliardy na 6,2 miliardy kusů. Odbyt zahřívaných tabákových výrobků se naopak zvýšil, a to o 0,4 procenta na 1,2 miliardy kusů.

Celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných tabákových výrobků v Česku klesl podle firmy o odhadovaných 11,5 procenta na 8,9 miliardy kusů. Celkový trh cigaret klesl o odhadovaných 15,4 procenta na osm miliard kusů, a to hlavně kvůli nižším prodejům v pohraničí, pohybům zásob a přechodu na zahřívané tabákové výrobky. Odhadovaný tržní podíl Philip Morris ČR vzrostl o 3,5 procentního bodu na 44,4 procenta, hlavně díky nárůstu tržního podílu HEETS o 4,1 procentního bodu na 9,5 procenta. To bylo částečně kompenzováno poklesem tržního podílu cigaret o 0,6 procentního bodu na 34,9 procenta.

Odhadovaný kombinovaný tržní podíl Philip Morris Slovakia vzrostl o 0,2 procentního bodu, a to v důsledku nárůstu tržního podílu HEETS o 2,7 procentního bodu. Celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných tabákových výrobků na Slovensku v prvním pololetí klesl o 1,3 procenta.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Související

Ilustrační foto

Philip Morris ČR navrhuje dividendu 1560 korun, valná hromada nebude

Vedení tabákové společnosti Philip Morris ČR navrhuje vyplatit za loňský rok hrubou dividendu 1560 korun. Kvůli koronavirovým opatřením nebudou účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku akcionáři schvalovat na valné hromadě, ale mimo zasedání, tedy takzvaně per rollam.

Více souvisejících

Philip Morris cigarety Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy