Firmě Unipetrol klesl čistý zisk, pokračuje expanze bistra Stop Cafe

Petrochemický holding Unipetrol v letošním třetím čtvrtletí vykázal čistý zisk jedna miliarda korun, před rokem to bylo 1,28 miliardy. Tržby klesly na 34,8 miliardy korun z téměř 36 miliard ve třetím čtvrtletí 2018. Provozní zisk se ale meziročně zvýšil.

"Také ve třetím čtvrtletí jsme zaznamenali dobrý hospodářský výsledek. Byli jsme úspěšní ve velkoobchodním i maloobchodním prodeji. Vygenerovali jsme čistý zisk na úrovni jedné miliardy korun, a to i navzdory složité makroekonomické situaci," uvedl generální ředitel skupiny Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) za letošní třetí čtvrtletí činil 2,5 miliardy korun. Loni ve stejném období to byly zhruba dvě miliardy Kč.

Unipetrol ve třetím čtvrtletí zpracoval 2,1 milionu tun ropy. Prodal téměř 1,8 milionu tun rafinérských produktů a 429.000 tun petrochemických produktů.

Firma letos ve třetím čtvrtletí investovala 1,4 miliardy korun. "Unipetrol pokračuje v modernizaci své sítě Benzina a expanzi občerstvovacího bistra Stop Cafe a připravuje ostré zahájení výroby na nové polyetylenové jednotce," uvedla společnost.

V maloobchodním prodeji firma pokračovala v expanzi na Slovensku, kde se chce podle Wiatraka stát jedním z klíčových hráčů. Koncem září zde získala povolení od Protimonopolního úřadu k převzetí dalších sedmi čerpacích stanic. V Česku Unipetrol pod značkou Benzina provozoval ve třetím čtvrtletí 413 čerpacích stanic a podle firmy zvýšil svůj tržní podíl na 24 procent. Pump s bistrem Stop Cafe přibylo o 16 na 298.

Do skupiny Unipetrol spadají spolu se sítí čerpacích stanic Benzina také rafinerie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, firma Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická firma Spolana, výzkumná centra v Litvínově a Brně. Holding zaměstnává víc než 4800 lidí.

Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od loňska jediným vlastníkem firmy. Vytěsnění zbylých minoritních akcionářů schválila valná hromada Unipetrolu v srpnu 2018. Cílem PKN Orlen bylo stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Ekonomika Ústecký kraj benzina Benzinky

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy