Firmy budou moci kvůli zdražení energií čerpat úvěry, stát vyčlení miliardu Kč

Firmy, u kterých tvoří náklady na energie deset a více procent z celkových nákladů budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) využít úvěry se státní zárukou. Vláda na pomoc vyčlení jednu miliardu korun. Pomoc bude zaměřená na malé a střední podniky, uspokojeno by mělo být až 1800 žadatelů. Ministr to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) rozšíří v souvislosti s energetickou krizí program Záruka. "Pomůže v první řadě malým a středním podnikům, které jsou na změny vnějšího ekonomického prostředí, jako je například současný nárůst energií, zdaleka nejcitlivější," uvedl Síkela.

Firmy budou moci čerpat půjčky ve výši jeden až deset milionů korun, stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny. Prostřednictvím České bankovní asociace chce Síkela apelovat na komerční banky, v případě že takovou půjčku poskytnou a bude na něj vystavena státní záruka, aby riziko bylo oceňováno jako státní. Nikoliv tedy dané komerční organizace.

Pro větší společnosti s energeticky náročným provozem vláda zvažuje kompenzaci nepřímých nákladů, což podle Síkely prakticky znamená náhradu nákladů na emisní povolenky. "Tam by se jednalo zhruba o 35 větších subjektů z oblasti ocelářství, kožedělného průmyslu, chemie, a tak dále," uvedl ministr. Doplnil, že tuto podporu loni předchozí vláda vyplatila, ale pro další období pro ni nezajistila krytí v rozpočtu a už ji neobnovila.

V souvislosti s prudkým zdražením energií ministři podle Síkely připravují komplexní soubor opatření, která budou pomáhat adresně, okamžitě, ale budou se zabývat problémem i z dlouhodobého hlediska. MPO chystá novelu energetického zákona, která by měla zabránit opakování energetické krize. Dodavatelé energií budou moci nabízet jen takový objem, který budou mít krytý dostatkem financí. Energetický regulační úřad by měl na dodržování tohoto pravidla pravidelně dohlížet.

Ukončení dodávek elektřiny a plynu loni oznámila skupina Bohemia Energy, která byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR se zhruba 900.000 odběrnými místy. Následně skončily i další společnosti.

MPO dále zamýšlí zavést podmínku, aby obchodník v případě ztráty schopnosti dostát svým závazkům, automaticky ztratil licence na obchodování s energiemi. "Tím bychom zabránili tomu, že obchodník udělá něco jako udělala Bohemia Energy loni, která ukončila dodávky a následně část nakoupených energií převedla na jinou firmu patřící stejnému majiteli, a ta je pak nabízela velkým zákazníkům," dodal Síkela.

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve svém průzkumu zjistil, že 43 procentům členských firem se zvýšily náklady na energie o více než 20 procent.

Související

Jozef Síkela

Síkela: Česko se odkloní od uhlí do roku 2033

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela chce připravit do poloviny roku 2025 zákon, který by zajistil řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Tento plán oznámil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. 

Více souvisejících

Jozef Síkela firmy Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy