Firmy nabízejí řadu zdravotních benefitů. O který mají zaměstnanci největší zájem?

Společnosti, které ČTK oslovila, v letošním roce sledují vyšší zájem svých zaměstnanců o očkování proti chřipce. Nabízí ho zdarma v rámci firemních benefitů. Někde byla poptávka až trojnásobně vyšší než v předchozích letech. Firmy také kvůli epidemii koronaviru dbají více na podporu imunity pracovníků. Poskytují jim vitamíny či ovoce. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými podniky.

Ve společnosti Albert letos zájem o očkování proti chřipce vzrostl asi o 70 procent ve srovnání s loňskem, uvedl ředitel lidských zdrojů firmy Ctirad Nedbálek. Zaměstnancům Albert nabízí také vitamíny, k dispozici jim dává ovoce. Stejně jako loni na podzim jim do zázemí bude připravovat občerstvení. "Letošní novinkou bylo i školení rozšířené o část prevence, kde se zaměstnanci dozvěděli základy podpory imunity, i jak bránit přenosu infekce nejen v podzimním období," dodal Nedbálek.

Přepravní firma DPD zaznamenala podle svého generálního ředitele Miloše Malaníka zhruba trojnásobně vyšší zájem o očkování proti chřipce než dříve. Firma poptávku zjišťovala v létě, následně očkování sama zorganizovala a proplatila. Očkovat se podle Malaníka nechalo několik desítek zaměstnanců v různých regionech.

"Očkování proti chřipce je jedním ze zdravotních benefitů, který našim zaměstnancům každoročně bezplatně poskytujeme. Oproti předchozím rokům, kdy měla křivka zájmu o očkování klesající charakter, pozorujeme v letošním roce její růst. Samotné očkování zaměstnanců plánujeme na přelom října a listopadu," uvedla manažerka lidských zdrojů společnosti Amazon Zuzana Zajacová.

Vyšší zájem o očkování proti chřipce potvrdila ČTK i mluvčí společnosti Globus Lutfia Volfová. Zaměstnancům firma podle ní nyní pravidelně poskytuje také krémy na ruce a obličej.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka na začátku října ČTK řekl, že zájem o očkování proti chřipce vzrostl podle mnohých lékařů kvůli obavám z jejího souběhu s covidem-19. Nejvíce vakcíny proti chřipce chybí v Praze. Naopak některým lékařům v ostatních regionech očkovací látka, kterou mají k dispozici, k pokrytí poptávky stačí.

V tuzemsku by letos mělo být k dispozici zhruba 870.000 dávek očkovací látky, podle ministerstva zdravotnictví o 170.000 více než loni. Lidé z ohrožených skupin a senioři nad 65 let mají očkování zdarma, ostatním přispívají zdravotní pojišťovny.

ČR patří k zemím s nejnižší podílem lidí očkovaných proti chřipce, v rizikových skupinách se nechává očkovat zhruba pětina lidí. Evropská unie doporučuje míru očkování proti chřipce v ohrožených skupinách 75 procent. Očkování proti chřipce v době epidemie covidu-19 doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Snížení počtu nemocných s chřipkou může ulevit nemocnicím, kde vážné případy chřipky i covidu-19 potřebují stejná lůžka intenzivní péče.

Související

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.
Ilustrační foto

České firmy nabídnou více benefitů. Na co se zaměstnanci mohou těšit?

Praha - Ekonomická situace v Česku se zlepšuje a firmy plánují pro zaměstnance více benefitů. Z průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a Svazu průmyslu a dopravy ČR vyplývá, že třináctý plat letos vyplatí 47 procent podniků, před pěti lety to nebyla ani třetina. Příspěvek na penzijní připojištění nabízí 77 procent firem oproti 60 procentům před pěti lety.

Více souvisejících

benefity firmy chřipka zaměstnavatelé zaměstnání Ekonomika zdraví očkování

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 3 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 8 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 8 hodinami

Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy