Generální ředitelství cel chybovalo v uveřejňování smluv, nehospodárnost ale NKÚ nezjistil

Generální ředitelství cel (GŘC) mělo v letech 2017 a 2018 chyby v uveřejňování smluv, inventurách i oceňování majetku. Nehospodárné výdaje ale Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce hospodaření nezjistil. NKÚ to dnes uvedl v tiskové zprávě. Celní správa například neuveřejnila v registru 19 smluv za více než 260 milionů korun v termínu a formátu, který požaduje zákon. Několik smluv uveřejnila i déle než rok po jejich uzavření, podle zákona je má zveřejnit do 30 dnů. GŘC chyby označilo za technické, formální a administrativní. Zajišťuje nápravu, doplnilo.

Celní správa také nevložila do registru smlouvy ve strojově čitelném formátu. Kvůli této chybě byly od počátku zrušeny smlouvy za 170 milionů korun. Část jejich plnění ale GŘC zaplatilo. NKÚ proto podal finančnímu úřadu oznámení o podezření na porušení rozpočtové kázně za 125 milionů korun.

Generální ředitelství cel mělo chyby v uveřejňování smluv, inventurách i oceňování majetku. Nehospodárné výdaje ale kontrola nezjistila. Více informací zde: https://t.co/VD92tdHOe9 pic.twitter.com/3R3d01G3Ja

— NKÚ ČR (@NKU_CZ) January 6, 2020

"Tento problém se objevuje i u jiných institucí, a NKÚ pak nemá jinou možnost než podat oznámení správci daně. K napravení této situace by přitom pomohlo, kdyby informační systém, do kterého se smlouvy odesílají, nedovolil vložit je v jiném formátu, než požaduje zákon," uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Generální ředitelství cel v reakci poukázalo na to, že kontrolní úřad nezjistil neúčelné či nehospodárné vynaložení peněz ze státního rozpočtu při programovém financování. "Ve většině případů se jednalo o administrativní pochybení," uvedla mluvčí GŘC Martina Kaňková. U zveřejňování smluv se podle ní jednalo o technickou chybu, která způsobila nečitelný formát. "GŘC činí veškerá opatření k narovnání stavu, a to i s účastníky smluvních vztahů," doplnila.

Chyby zjistili kontroloři také u programu, ze kterého GŘC financuje zajištění techniky, obnovu budov nebo movitého majetku. U dvou akcí změnilo GŘC některé parametry tak, že mohou v budoucnu způsobit nehospodárné výdaje státu. Šlo třeba o vývoj informačního systému pro efektivnější zpracování daní a poplatků.

"GŘC toto akceptuje, jedná se o formální pochybení a byla přijata opatření k zajištění uplatnění konkrétních parametrů u investičních akcí," uvedla mluvčí ředitelství.

Při budování datového skladu je GŘC podle zjištění kontrolorů závislé na službách jednoho dodavatele. Za hodinu práce dodavatele platí GŘC podle smlouvy vždy stejnou sazbu bez ohledu na to, jestli ji vykonal manažer, nebo řadový zaměstnanec. Sazby jejich práce se přitom výrazně liší. GŘC také při vyúčtování prací nepožadovalo rozpis odpracovaných hodin.

Celní správa nepostupovala podle zákona také při inventarizaci dlouhodobého majetku. Dokladovou inventurou například nezjistila, že v účetnictví vede osobní vozidla za více než 1,5 milionu korun jako neuvedená do provozu, i když se používala už od roku 2014. Jako dopravní prostředek evidovalo GŘC také rekonstrukci vstupní haly za více než jeden milion korun.

Podle mluvčí GŘC byla vozidla vedená v chybné účetní položce následkem administrativní chyby. "Stejné účetnické pochybení bylo i v evidenci rekonstrukce vstupní haly," dodala Kaňková.

Úkolem celní správy je ochrana a regulace domácího trhu formou výběru cla z dováženého zboží a dohled nad tím, aby toto zboží neohrožovalo životy nebo zdraví lidí, zvířat či rostlin. Spravuje také veškeré spotřební daně a ekologické daně. Generálním ředitelem celníků je od roku 2016 Milan Poulíček.

Související

Více souvisejících

nkú Generální ředitelství cel Ekonomika Miloslav Kala

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy