Havlíček: K udržení českého exportu pomohou čtyři pilíře

K udržení výkonnosti českého exportu jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) čtyři pilíře. Patří mezi ně podpora zaměstnanosti, udržení bankovních půjček, podpora investic a jako střednědobý nástroj je nezbytné posilování výdajů do výzkumu, vývoje a inovací. Díky tomu je možné současnou krizi překonat a dokonce posílit pozici na zahraničních trzích.

Havlíček to řekl na dnešní tiskové konferenci pořádané ve spolupráci se státní agenturou CzechTrade.

V udržení pracovního trhu se podle Havlíčka osvědčil program Antivirus. V udržení bankovních půjček, které jsou podle Havlíčka právě pro exportní firmy nezbytné, pomáhají záruční programy realizované ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a Exportní garanční a pojišťovací společností.

Stát podle něj chce také podporovat investice, a to pomocí zrychlených odpisů či poskytováním investičních záruk. Pomoci má také změna zákona o investičních pobídkách. Podnikům, které prokážou, že v důsledku šíření nákazy koronaviru nemohou do tří let splnit všeobecné podmínky schválené investiční pobídky, bude moci ministerstvo průmyslu a obchodu prodloužit lhůtu až o dva roky.

Dobrých exportních výsledků není podle Havlíčka možné dosáhnout bez podpory výzkumu, vývoje a inovací. Za loňský rok se podle něj podařilo dosáhnout rekordní částky - 112 miliard korun ročních výdajů ze státní a privátní sféry. "Jsme na koeficientu 1,94 procenta vůči HDP a jsme v situaci, kdy se blížíme naší metě, která je dvě procenta," uvedl Havlíček.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Radka Jakubského je třeba ještě jednat o tom, zda podpůrná opatření státu fungují. Pro některá odvětví jsou podle něj dostatečná, v některých případech bude třeba je rozšířit. Zásadní podle něj bude zejména další podpora pro živnostníky. Havlíček připustil, že někteří živnostníci nebudou zcela saturováni, všichni podle něj nemohou dostat plnou výši svých nákladů. Každý jeden živnostník, který byl krizí zasažen podle něj ale od jara dostal mezi 80.000 a 130.000 korunami.

Přes koronavirovou krizi si podle Havlíčka český export nestojí špatně. Přestože je očekáván pokles a rekordu z loňska nebude možné dosáhnout, pokud se nestane v následujících týdnech nic mimořádného, konečné výsledky by nemusely být úplně špatné, řekl.

Zahraniční obchod v září skončil v přebytku 34,4 miliardy korun, meziročně byl o 14,4 miliardy vyšší. Zlepšení způsobily vyšší vývozy automobilů a dílů, pomohly nízké ceny ropy na světových trzích. Kvůli druhé vlně pandemie koronaviru analytici očekávají opětovný pokles, měl by být ale nižší než na jaře.

Po loňském přebytku 143 miliard korun je pro zahraniční obchod letos podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka předpoklad 76 miliard korun. Vývozy by mohly klesnout o 7,9 procenta, dovozy o 8,3 procenta.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček dovoz a vývoz CzechTrade Ekonomika investice

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy