Havlíček: Obchody s dušičkovým zbožím mohou prodávat i v neděli

Stánky i obchody prodávající pietní zboží, jako jsou věnce či svíčky, a provozovny na zpracování kamene mohou být otevřeny i v neděli. Výjimku s ohledem na blížící se Dušičky schválila dnes na mimořádném jednání vláda. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že i obchody a služby, které mají v současné době výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje, musejí být o nedělích zavřeny. Týká se to potravinářských řetězců, drogerií, optik či květinářství. Kabinet v souvislosti s Památkou zesnulých, která připadá na 2. listopadu, dnes rozhodl, že ze zákazu, včetně nedělního prodeje, vyjme také obchodníky s pietním zbožím a ze služeb například výrobce pomníků. "Dušičky bez komplikací," napsal Havlíček.

Hlavní nápor prodejů svíček, lamp, věnců a dalších dekorací na hroby vrcholí v těchto dnech. Některé potravinářské řetězce, které dušičkový sortiment nabízejí, díky zavřeným hobbymarketům zaznamenaly vyšší prodeje. Naopak květinářství hlásí velmi nízký zájem o dušičkové zboží, neočekávají poptávku srovnatelnou s předchozími lety.

Zákaz maloobchodního prodeje platí v České republice od 22. října. Od středy mohou obchody, které mají výjimku, fungovat maximálně do 20:00. V květinářství mohou od středy v jeden čas nakupovat maximálně dva zákazníci. Povoleny nejsou ani trhy kromě prodeje potravin na farmářských trzích.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Obchody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy