Hazard po sametové revoluci: Sazka prodala 750 milionů stíracích losů, vyplatila 11 miliard

Sázková společnost Sazka za 30 let prodala 750 milionů stíracích losů, na výhrách vyplatila 11 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl mluvčí Sazky Václav Friedmann. Aspoň jeden los ročně si v Česku podle něj setře každý druhý dospělý. Jak dále uvedl, Sazce patří na trhu stíracích losů podíl asi 80 procent. Povolení k prodeji stíracích losů mají dále společnosti Tipsport, Play Games a Českomoravská loterijní.

První stírací los v roce 1989 měl název Spartakiádní hra, navazoval na dřívější Československou státní loterii. Stál deset korun, hlavní výhra byla 500.000 korun, druhou cenou byl vůz Škoda Favorit. "Los se stal okamžitě hitem, emise deset milionů kusů se vyprodala za pouhé čtyři měsíce. Dosud nejúspěšnějším losem byla Tutovka, které se za pět let prodalo 230 milionů kusů a na výhrách byla vyplacena více než miliarda korun. Od roku 1989 se v naší nabídce objevilo přes 200 různých emisí stíracích losů," uvedl Friedmann.

V průměru si podle něj u Sazky dospělý Čech koupí ročně šest losů dohromady za 400 korun. "Ženy rády kupují emise s nádechem magie a osudovosti. Muži stírají losy, které nabízejí pravidelnou výplatu výhry na několik let dopředu," doplnil Friedmann. Stírací losy mají podle něj na celkových tržbách Sazky asi pětinový podíl.

Tržby z prodeje stíracích losů v Česku podle zástupců Sazky a Tipsportu stále rostou, meziročně až o desítky procent. "Za posledních šest let je to takřka desetinásobek," podotkl Friedmann. Zatímco před několika lety mezi klienty výrazně převažovaly ženy nad muži, nyní se poměr vyrovnává. Největší zájem o stírací losy je v období Vánoc, v poslední době rostou prodeje také například na Valentýna nebo MDŽ.

"Růst prodejů pokračuje. Loňský rok jsme měli rekordní, meziročně tato kategorie vyrostla o 40 procent. Prodeje v období Vánoc jsou násobně vyšší než v průběhu roku. Zároveň zaznamenáváme zajímavý sezonní nárůst s našimi losy Prázdniny," sdělil ČTK ředitel úseku loterií Tipsportu Jan Havel.

Sazka momentálně nabízí 31 druhů stíracích losů, Tipsport 22. Maximální výhra je u Sazky 15 milionů korun, u Tipsportu 13 milionů. "U těchto losů je atraktivní, že jde o takzvané okamžité loterie, kdy se výhru dozvíte hned. Navíc v porovnání s číselnými loteriemi mají losy i výrazně vyšší možnost výhry," podotkl mluvčí Tipsportu Václav Sochor. Celková pravděpodobnost výhry se u stíracích losů pohybuje zpravidla mezi 1:3 až 1:4. Například ve Sportce je pravděpodobnost nejnižší výhry v pátém pořadí 1:28.

První stírací los byl uveden na trh v roce 1974 ve státní loterii v americkém státě Massachusetts. Vymyslel ho počítačový expert John Koza za pomoci odborníka na marketing Daniela Bowera.

Tipsport prodává stírací losy od roku 2012, o rok dříve vstoupila na tento trh rovněž Fortuna. V roce 2014 chtěly tyto firmy prodávat stírací losy společně. Přestože tento záměr schválil antimonopolní úřad, nakonec ze spojení sešlo. V roce 2017 Fortuna svou společnost Fortuna sázky, která stírací losy vydávala, prodala Sazce. "V současnosti na svých pobočkách nabízíme několik rychlých číselných her, stírací losy však nikoliv," dodal mluvčí Fortuny Petr Šrain. Během 30 let v Česku prodávaly stírací losy také společnosti Gamestar, Victoria Tip, Eurolotto, Terno a další.

Ministerstvo financí evidovalo statistiky o tržbách z prodeje stíracích losů samostatně v letech 2012 až 2016. V tomto období vzrostly tržby ze 440 milionů na 2,59 miliardy korun, tedy téměř šestinásobně. V roce 2016 měly na celkovém objemu sázek podíl 1,3 procenta.

Za loňský rok jsou k dispozici statistiky, ve kterých stírací losy spadají do kategorie loterie, kam dále patří například Sportka. Objem sázek v loteriích meziročně vzrostl o 17 procent na 14,5 miliardy korun. Jejich podíl na celkových sázkách se mírně zvýšil na 5,8 procenta. Téměř dvě pětiny připadaly na automaty, následovaly kurzové sázky s podílem 28 procent.

Související

Sázenka s novým logem společnosti Sazka.

Ve Sportce padla třetí nejvyšší výhra, vítěz si odnese přes 250 milionů korun

V loterii Sportka dnes padla třetí nejvyšší výhra v její historii. Výherce má nárok na téměř 250,2 milionu korun, z výhry zaplatí patnáctiprocentní daň. ČTK to oznámila mluvčí společnosti Sazka Veronika Diamantová. Dosud nejvyšší výhra ve Sportce, téměř 400 milionů korun, je z roku 2013, získali je manželé z Chrudimska. Poprvé se Sportka losovala v dubnu 1957.

Více souvisejících

Sazka hazard tipsport Ekonomika loterie Česká republika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 34 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

Změna času nastane posledního březnového dne. Ručičky se posouvaly už před více než sto lety

Meteorologové slibují, že nejvyšší teploty mohou o Velikonocích atakovat letní hodnoty. Příznačně k tomu, že v neděli začne letní čas. Třetí ze čtyř volných dnů tak bude o hodinu kratší. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy