Heureka.cz zažalovala Google, chce 395 milionů jako ušlý zisk

Český srovnávač cen Heureka.cz dnes podal u pražského městského soudu žalobu na americkou společnost Google kvůli zneužití dominantního postavení ve vyhledávání. Požaduje po ní 394,9 milionu korun jako ušlý zisk za tři roky kdy Google ve výsledcích vyhledávání zvýhodňoval vlastní srovnávač cen Nákupy Google (Google Shopping) před konkurencí.

Serveru Lupa.cz to řekl ředitel Heureky.cz Tomáš Braverman. České zastoupení Googlu zatím žalobu neobdrželo.

Google zneužívá dominanci ve vyhledávání a ani přes nařízení Evropské komise (EK), která mu v roce 2017 vyměřila pokutu, problém nenapravil, odůvodnil Braverman rozhodnutí českého srovnávače cen, proč chce na Googlu vymáhat ušlý zisk.

EK dala před třemi lety Googlu za zneužití dominantního postavení na trhu pokutu 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy Kč). Podle komise ve svém vyhledávači zvýhodňoval jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Google se proti tomu odvolal a případ nadále řeší soudy.

Google podle svého sdělení od roku 2017 upravil Nákupy Google tak, aby vyhovovaly výtkám Komise. Nedávno začal testovat nový formát, který poskytuje přímé odkazy na srovnávací nákupní weby, spolu s konkrétními nabídkami produktů od obchodníků. "Některé srovnávače přirozeně chtějí, aby je Google zobrazoval více, naše data ukazují, že lidé obvykle dávají přednost odkazům, které je vedou přímo k produktům, které chtějí, nikoli k webům, kde musí opakovat vyhledávání," uvedl Google dříve na svém blogu.

Evropské srovnávače cen ale s nápravnými opatřeními nejsou spokojeny. Sedm firem se rozhodlo bránit žalobami a nyní se k nim připojila i Heureka.cz.

"V Českém republice je tříletá promlčecí lhůta, proto Heureka žalobu podává teď, když má vypršet. Ale v zahraničí promlčecí lhůta není, takže další žaloby budou přibývat," doplnil Braverman. Podle něj je Heureka.cz v ČR jediná, která Google žalovala.

Heureka podle Bravermana spolu s dalšími srovnávači zároveň podniká na úrovni Evropské unie kroky, při kterých se snaží na základě dat dokazovat, že nápravný mechanismu Googlu nefunguje a firma nadále zneužívá svou dominantní pozici.

Související

Více souvisejících

Google Heureka.cz Ekonomika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy