Hlavní systémy OKD jsou po hackerském útoku plně funkční, firma utrpěla milionové škody

Hlavní počítačové systémy těžební společnosti OKD jsou už plně funkční, na některých dalších technologiích potrvá odstraňování následků loňského prosincového hackerského útoku ještě asi měsíc. Výše škody, kterou firma utrpěla, zřejmě přesáhne pět milionů korun.

"V současné době máme hlavní systémy plně funkční a ve spolupráci s dodavateli pracujeme na odstraňování následků u některých technologií především třetích stran. Konkrétně se jedná o upgrade řídicích systémů těchto technologií. Předpokládáme, že tyto práce budou pokračovat do konce března," uvedl pro ČTK mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Výši škody, kterou v důsledku kybernetického útoku utrpěla, prozatím společnost OKD nevyčíslila. "Nicméně předpokládáme, že přesáhne pět milionů korun," dodal Čelechovský.

Útok škodlivého viru na počítačovou síť firmy nastal před vánočními svátky a firma kvůli němu 23. prosince z bezpečnostních důvodů ve všech dolech ukončila těžbu. O Vánocích ale měl být v podniku omezený provoz a společnost v té době neměla v plánu těžit. Během svátků podnik ve spolupráci s externími firmami vytvořil oddělenou interní počítačovou síť a 27. prosince obnovil těžbu.

"OKD není technologickou společností ani společností, jejíž výroba je strategicky řízena výpočetní technikou. Proto díky vynikajícímu pracovnímu nasazení našich interních i externích IT zaměstnanců, vytvoření náhradní interní sítě i díky omezenému vánočnímu provozu došlo k výpadku ve výrobě fakticky pouze jediný den," uvedl Čelechovský.

Kybernetický útok podle něj firmě na omezenou dobu způsobil komplikace především v procesních činnostech. "Zásluhou zodpovědného přístupu našich zaměstnanců se je podařilo překlenout důslednou organizací práce a systematickým plánováním jednotlivých činností," sdělil Čelechovský.

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Majitelem společnosti je od roku 2018 prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí. V roce 2018 měla OKD čistý zisk 1,29 miliardy korun, za loňský rok skončí ve ztrátě, která zřejmě dosáhne několika set milionů korun.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Hackeři Karviná

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy