Home office může být bezpečnostní riziko: Počet hackerských útoků na firmy se zdvojnásobil

Počet útoků napadajících firemní sítě při vzdáleném přístupu zaměstnanců z domova se od začátku roku zdvojnásobil. Řádově šlo v Česku o stovky útok denně, po celém světě pak průměrně o 104.000 útoků za den. Důvodem byl růst počtu lidí, kteří během koronavirových opatření pracovali z bydliště. Útočníci většinou prolomili slabé heslo nebo zneužili zranitelnost služby.

Uvedla to dnes antivirová firma Eset. Pandemie koronaviru dramaticky změnila pracovní návyky, například v květnu pracovalo v ČR z domova 15 procent zaměstnanců. Podle průzkumů by polovina lidí ráda nějakou míru práce na dálku zachovala i v budoucnu.

Útoky se často odehrály prostřednictvím funkce vzdálené plochy RDP. "RDP je technologie, která se používá pro připojení k firemním zařízením na dálku. V praxi umožní například jednoduše se dostat k aplikacím běžícím na nějakém serveru. Tento typ vzdáleného připojení slouží především administrátorům v rámci správy lokální sítě. Bohužel jej mnoho administrátorů nepoužívá jen k připojování v lokální síti, ale i k připojení na svá zařízení z internetu. Vzhledem k podcenění zabezpečení této technologie se ovšem jedná o velmi zranitelné místo sítě. Vidíme vzrůstající trend v počtech takto napadených zařízení," uvedl bezpečnostní expert Esetu Václav Zubr.

Prolomení tzv. vzdálené plochy se podle expertů v posledních letech stává poměrně běžným způsobem útoku. Nejčastěji prolomení končí zašifrováním dat prostřednictvím vyděračského softwaru. Běžnou chybou je především veřejné vystavení této služby do internetu. Pro útočníky je pak snadné takové zranitelné počítače či servery objevit a následně je zkusit cíleně napadnout.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Princezna Kate řekla pravdu o nemoci kvůli hackerům, tvrdí expertka

Zítra uplyne přesně měsíc od chvíle, kdy princezna Kate oznámila světu, že u ní lékaři odhalili rakovinu. Stalo se tak po mnoha spekulacích. Podle české odbornice na britskou královskou rodinu by si manželka následníka trůnu nechala pravdu pro sebe, kdyby ji k reakci nedonutily okolnosti. 

Více souvisejících

Hackeři firmy Home Office (práce z domova) Eset (firma) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy