Hospoda U Sajmona pod Hájkem v Brně otevřela, vyjadřuje nesouhlas s vládním opatřením

S dnešním přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES opět musely zavřít také restaurace v Brně. Občerstvení mohou nabízet jen formou okének nebo rozvozů. Zatímco většina vládní nařízení respektuje, například hospoda U Sajmona pod Hájkem zůstane otevřená. Chce tím vyjádřit protest, řekl dnes ČTK majitel Simon Hájek.

"Budeme mít normálně otevřeno, chceme vyjádřit nesouhlas s vládním nařízením, nejsme nejrizikovější prostředí. Žádná pokuta není příjemná, ale likvidace podniku je mnohem horší. Nevím, zda se nám podaří něco změnit, ale připojuje se čím dál tím víc hospod, tak doufám, že to k něčemu bude," uvedl majitel.

Například ve Stopkové pivnici ale nařízení dodržují, byť z nich nejsou nadšení. "Vyhlížíme světlo na konci tunelu, ale zatím žádné není. Budeme rozvážet a prodávat formou okénka po celou domu nařízení kromě 24. a 25. prosince. Uvidíme ale, jak moc si budou lidé pro meníčka chodit i v období Vánoc, je to pro nás poprvé. Ve dnech, kdy jsme měli otevřeno, byl velký zájem. Přišlo víc lidí, než jsme mohli kvůli omezení usadit," řekl manažer restaurace Igor Hlavička.

Situaci se přizpůsobila také firma Lidi z Baru provozující v Brně pět barů. "Ode dneška zahajujeme provoz našeho barového obchůdku v Baru, který neexistuje. Interiér podniku jsme více nasvětlili, vystěhovali židle a ze stolků jsme udělali prodejní pulty. Nabízíme tady naše vlastní výrobky jako knihy, čepice, mikiny, motýlky, lahvované drinky, degustační sety ušlechtilých destilátů či vybrané sady vín. Zároveň tady bude fungovat občerstvovací okénko s teplými nápoji, informoval mluvčí gastronomické skupiny Michael Lapčík.

Dodal, že o všech třech vánočních svátcích bude většina podniků zavřená. Otevřené zůstane jen výdejní okénko e-shopu, kde budou nabízet také lahvované koktejly na doma či teplé nápoje. Oblíbený je podle Lapčíka superpandí vaječňák, jehož základ tvoří karibský rum a směs koření obsahující vanilku, kardamom a tonku.

Související

Více souvisejících

Brno Restaurace Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy