Hospodářská komora chce vyšší limit pro registraci k DPH

Hospodářská komora (HK) po nové Sněmovně, která by měla vzejít z říjnových voleb, bude žádat zvýšení limitu pro registraci podnikatelů k dani z přidané hodnoty (DPH). Stát podle ní tuto sazbu neupravil 17 let, nezohlednil tak mzdový ani cenový vývoj. Plátcem DPH se v současné době podle zákona musí stát každý podnikatel, který za posledních 12 měsíců dosáhl obratu přes jeden milion korun.

Hranice by podle komory měla být od příštího roku 2,1 milionu korun. Stát by měl zároveň zvýšit limit pro tzv. paušální daň. HK o tom dnes informovala ČTK.

Zvýšením hranice pro povinnou registraci k DPH by se podle komory podnikatelům snížila administrativní náročnost podnikání. "Pokud se podnikatel stane plátcem DPH, přibudou mu totiž nové povinnosti a zákazníkům zvyšují cenu zboží nebo služeb o DPH. Musí řádně zaevidovat daňové doklady, v průběhu roku zpracovávat a pravidelně podávat daňová přiznání k DPH, sestavovat kontrolní hlášení a v některých případech i souhrnné hlášení pro Evropskou unii. To zvyšuje režijní náklady podnikatele a časovou náročnost podnikání," uvedla HK. Nadále by podle ní ale měla zůstat zachována možnost dobrovolné registrace k DPH bez ohledu na výši tržeb.

Limit stát podle komory nezměnil od svého vstupu do Evropské unie, například mzdy ale za tu dobu vzrostly na dvojnásobek. Průměrná mzda v roce 2004 podle komory činila 17.466 korun, letos podle odhadu HK dosáhne 36.900 korun.

Práh pro registraci k DPH by měl být podle HK sjednocen také s limitem pro uplatnění výdajového paušálu. Ten podle ní snižuje administrativu u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) i státní správy, a je stanoven na hranici právě dvou milionů korun.

Stát by podle HK měl na dva miliony korun zvednout také hranici pro možnost využití paušální daně. Nyní je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do jednoho milionu korun. Zavedena byla od letošního ledna.

"Hospodářská komora podporuje i variantu, že by u paušální daně byl zcela zrušen příjmový strop, a možnost paušalizace tzv. přímých odvodů se tak vztahovala na všechny OSVČ, čímž by došlo k plošnějšímu snížení administrativní zátěže jak na straně podnikatelů, tak i na straně finančních úřadů," uvedla dále komora. Podmínkou v tomto případě ale podle ní je, aby daň z příjmů a platby na sociální a zdravotní pojištění byly nastavené tak, aby pro plátce byl vstup do paušálního režimu motivační.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora Poslanecká sněmovna Daně

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy