Hospodářská komora kritizuje opětovné zavádění koronavirových opatření

Koronavirová opatření se podle Hospodářské komory ČR opět zavádějí překotně. Postup, jakým dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informoval o změnách, vyvolává zmatek a nejasnosti. Ihned po zveřejnění zaznamenala komora od podnikatelů velké množství dotazů na podobu opatření. Firmy budou muset na opatření reagovat, zdůraznil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ministr Vojtěch dopoledne na twitteru oznámil, že od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Podrobnosti jeho úřad oznámí během dne.

"S ohledem na prudký nárůst počtu nemocných rozumíme tomu, že vláda přistupuje k dalším opatřením. Nicméně opět jsou zaváděna překotným způsobem," reagoval Dlouhý. Podle něj není možné, aby ministr informaci zveřejnil a zároveň neuvedl jasná pravidla pro realizaci opatření v provozech. Postrádá informaci o tom, zda se opatření bude týkat i zaměstnanců na pracovištích, zda budou muset nosit roušky také návštěvníci sportovních zařízení nebo zda budou z povinnosti vyňaty kancelářské budovy.

Plošný přístup navíc podle Dlouhého znovu popírá ujištění veřejnosti v tom, že případná zpřísňování protiepidemická pravidla budou realizována na základě mapy a semaforu. "Nerozumíme proto tomu, proč v okresech, které i v tuto chvíli jsou na mapě označované bílou barvou, budou zavedena plošná opatření a budou podléhat stejným pravidlům jako v Praze," uvedl Dlouhý.

Na mapě okresů podle rizika nákazy, takzvaném semaforu, je v oranžové barvě pouze Praha, podle ministerstva zdravotnictví v hlavním městě začal komunitní přenos. Zelenou barvu dostaly minulý týden nově okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Třebíč a Blansko, už podle dřívějšího semaforu byly zelené Kolínsko a Příbramsko. Ve zbylých částech republiky je podle semaforu riziko nákazy zanedbatelné.

Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů, sdružuje přes 16.000 členů.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy