Hotely na Lipně otevřou. Problémem je lockdown skiareálů, vlekaři hledají novou práci

Po téměř 60 dnech dnes otevře většina hotelů na Lipně. Jejich provozovatelé využili nucenou pauzu k opravám a úklidu, na větší investice ale většině majitelů nezbyly po peníze. Sčítají ztráty ve vyšších desítkách milionů Kč, v nichž se projevilo i jarním zavření. Jako problém vnímají všichni, že vláda nechává do 12. prosince zavřené skiareály.

ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek.

Termíny pobytů si teď hosté přesouvají dál na zimu či jaro příštího roku. Většinou kupují poukazy. "Velikou nejistotu přineslo na Lipensku vládní nařízení, které uzavřelo sjezdové areály. Otevírají se obchodní centra, hotely, restaurace, školy, kde se lidé setkávají v uzavřených prostorách, a na sjezdovce, kde je člověk pod širým nebem, je zákaz činnosti. Nikdo tomu nerozumíme," řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Připraven otevřít je lipenský skiareál. Nemá ale od státu podmínky. "Vláda tak drží v nepříjemném napětí nejen nás provozovatele, ale i většinu našich zaměstnanců," řekl ředitel skiareálu Matěj Kratochvíl. Na chvíli, až bude možné lyžovat, čeká i Lipno Lake Resort ve Frymburku. Většina zimních pobytů je tam spojena s lyžováním, jak uvedl za resort Luboš Krejza.

Podle Jiřího Mánka zaznamenala řada ubytovatelů nezvyklé žádosti o práci od lidí z celé ČR, kteří pracují v okolí lyžařských vleků. "Oslovují nás, že se dá očekávat omezování provozu vleků a omezení tržeb v navazujících službách. Proto hledají práci v hotelích v těch částech Lipenska, které nejsou tolik vázané na skiareály. Potřebují jistotu práce," uvedl Mánek.

Hotel Knížecí cesta v Bližší Lhotě se teď věnoval údržbě areálu, úklidům a přípravám na dokončení nového wellness a 11 nových apartmánů, řekl ředitel hotelu Petr Zemek. Investice naopak neplánoval hotel Růže v Rožmberku, který otevře o prosincových víkendech. "Nečekáme zisk, pouze oživení. Dále hotel zřejmě opět uzavřeme. Toto přečkávání bylo ještě těžší než to jarní, pro mnohé likvidační," uvedl provozovatel Jan Hanuš.

Kvůli nedostatku peněz neinvestovala ani Irena Pešková, majitelka Penzionu u Pešků z Horní Plané. Už nemá rezervy. Podobně je na tom Vladislav Šlégr z hotelu Lesovna na Svatém Tomáši. "Sčítáme další ztráty. Bohužel se zastavily i objednávky Aktuálně máme obsazený jeden pokoj ze soboty na neděli, ostatní rezervace jsou zrušené," sdělil Šlégr.

Související

Více souvisejících

Hotely přehrada Lipno lyžařské areály život Ekonomika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy