Hypoteční sazby v září posedmé v řadě stouply

Průměrná úroková sazba hypoték v září stoupla na 2,43 procenta ze srpnových 2,32 procenta. Sazba vzrostla posedmé v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Banky v září sjednaly 9602 hypotečních úvěrů za 30,57 miliardy korun. Jde opět o meziroční nárůst, ve srovnání s předchozím měsícem ale počet i objem nově sjednaných hypoték klesl.

"S tím, jak se pomalu zvedají úrokové sazby, tak se stejným tempem snižují počty a objemy poskytnutých úvěrů. Stále ale tato snižující se čísla jsou v porovnání s hodnotami loňského roku rekordní,“ uvedl analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. Hypoteční trh v září překonal hranici 300 miliard korun sjednaných hypoték. Růst průměrné sazby proti srpnu, kdy sazba vzrostla o devět bazických bodů, zrychlil. Zrychlovat by podle něj měl i v dalších měsících.

Objem poskytnutých hypoték klesl ve srovnání se srpnem o desetinu a počet hypoték o osm procent. Meziročně objemy rostly téměř o 40 procent a počty o 22 procent. V srpnu ale objemy ještě meziročně rostly o 75 procent a počty o více než polovinu. "Zdá se tedy, že hypoteční trh s růstem úrokových sazeb brzdí," upozornil Sýkora.

Za první tři čtvrtletí poskytly banky hypotéky za 323,35 miliardy korun. Proti loňskému dosud rekordnímu roku, kdy se objemy za prvních devět měsíců roku vyšplhaly na 173,4 miliardy korun, vzrostl objem poskytnutých úvěrů téměř o 90 procent. V říjnu zájem o hypotéky značně překonává září, podzim bude pravděpodobně velmi silný, řekl ČTK ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Ukazatelem budoucího vývoje hypotečních sazeb je mimo jiné i základní úroková sazba České národní banky. Tu ČNB na konci září razantně zvýšila o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. A na to vzápětí zareagovaly největší hypoteční banky, jejichž nabídkové sazby se přehouply přes tříprocentní hranici. Růst nabídkových sazeb hypoték navíc v říjnu zrychlil. Skupina ČSOB zvýšila sazby o 0,3 procentního bodu a Česká spořitelna až o půl procentního bodu. V září přitom skupina ČSOB i Česká spořitelna shodně zvýšily sazby o 0,2 procentního bodu.

Končí období extra levných hypoték, sazby se dostávají do úrovně mezi třemi a čtyřmi procenty, podotkl Voldřich. Otázka podle něj je, jak dlouho tyto sazby vydrží. Inflace letí nahoru. Další reakce ČNB může sazby vyhoupnout ještě o kus výše.

V dalších měsících budou sazby nadále růst, na konci roku mohou být reálně okolo 3,5 procenta při pětileté fixaci, doplnil analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Na trhu podle něj začíná přibývat klientů, kteří na hypotéku nedosáhnou. Kvůli vyšším sazbám jsou vyšší i splátky a v kombinaci s rostoucími cenami nemovitostí je čím dál obtížnější dosáhnout na požadovanou hypotéku za současného splnění parametrů ČNB, které banky po klientech stále požadují, dodal.

Rostoucí inflace již nyní ovlivňuje hypoteční trh, doplnil poradce hypotečního tržiště Zaloto Jan Řezanka. Například ceny developerských projektů se výrazně zdražují z důvodu nedostatku a následného zdražení stavebního materiálu. Lidé si tak připlatí nejen za hypotéku vlivem rostoucích sazeb, ale i za nemovitost samotnou. To může odradit zájemce, kteří chtěli nemovitost pořídit jako investici, poznamenal.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy