Hypotéky zdražují pomaleji, než rostou sazby ČNB

Průměrná hypoteční sazba tuzemských bank vzrostla od červnového startu zvyšování sazeb České národní banky o 0,89 procentního bodu, zatímco dvoutýdenní repo sazba centrální banky od té doby stoupla o 1,25 procentního bodu. ČTK to řekl analytik EMA Data Petr Zámečník. Nárůst úrokových sazeb ČNB tak podle něj neznamená automaticky zdražení hypoték. O dalším zvyšování sazeb rozhoduje bankovní rada ČNB dnes.

"Úrokové sazby ČNB mají vliv i na sazby hypotečních bank. Tento vliv ale není přímý. Skutečná reakce bank závisí na mnoha okolnostech od vývoje pětiletých swapů, které určují cenu bankovních zdrojů, přes vlastní likviditu bank, po očekávání nastavení základních úrokových sazeb ČNB," uvedl Zámečník.

V letošním roce zvýšila ČNB základní sazby třikrát, dnes je zvedne zřejmě počtvrté. Na některá z nich podle Zámečníka banky reagovaly zvýšením úrokových sazeb hypoték, na jiné nikoli a některé banky své hypoteční sazby navzdory ČNB snižovaly. To se stalo zejména po zvýšení sazeb 6. srpna, po němž řada bank do začátku následujícího měsíce snížila úrokové sazby hypoték.

Naopak od prosince 2020 do prvního zvýšení základních sazeb ČNB koncem června 2021 všechny hypoteční banky navýšily své úrokové sazby hypoték (u 80 procent LTV a s pětiletou fixací) výrazně více, než kolik by odpovídalo kroku centrální banky. Důvodem byl především rychlý nárůst ceny zdrojů, ke kterému dochází již od května 2020 a který nabral na síle v závěru roku 2020, podotkl Zámečník.

Po dosud posledním zvýšení úrokových sazeb průměrné úrokové sazby hypotečních bank rychle překonaly 3,5 procenta a v pondělí 1. listopadu dosáhly 3,64 procenta. Banky ovšem nereagují na sazby ČNB stejně. "Není to ani tak, že by velké banky s vysokým objemem vlastních zdrojů reagovaly méně či později," poznamenal Zámečník.

Hypoteční úvěr je produkt na desítky let, a proto je dobré na něj hledět v tomto horizontu, nikoli jedné fixace, doplnil konzultant společnosti 4fin David Krůta. Z dlouhodobých dat podle něj vyplývá, že průměrná úroková sazba u hypoték je lehce pod čtyřmi procenty.

"To znamená, že teď nejsou sazby extrémně vysoké, ale v posledních pár letech, hlavně kolem roku 2016 a 2017, byly extrémně nízké a bohužel tyto roky jsou pro mnoho lidí jakousi kotvou standardní sazby. V období 25 let trvání hypotéky, kdy se většině klientů změní úrok přibližně pětkrát, je důležité mít na paměti a počítat s možnou změnou sazby jak dolů, tak samozřejmě i nahoru, protože rozdíl ve splátkách může být veliký, zvláště při tomto rychlém růstu cen nemovitostí," uzavřel.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky ČNB

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy