Index PMI kvůli koronaviru padá. Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se zhoršily nejvíc za 10 let

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru vykázaly v březnu kvůli pandemii nejprudší zhoršení od května 2009. Index PMI, který sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby, klesl v březnu na 41,3 z únorových 46,5 bodu, informovala dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Březnová data PMI ukázala na prudké zhoršení českého zpracovatelského sektoru, z velké části způsobené zastavováním výrobních provozů a ostrým snížením poptávky kvůli rozšíření nákazy COVID-19. Ke strmému a rychlejšímu poklesu vedl zejména výrazný útlum výroby a příjmu nových zakázek. Výsledky obou ukazatelů klesly nejrychleji od finanční krize před více než deseti lety.

"Známky postupné stabilizace, které jsme pozorovali v únoru, se v březnu rychle vytratily v důsledku vládních omezení při zamezení šíření koronaviru. Na tak nízké úrovni byly podmínky naposledy za finanční krize před více než deseti lety. Vyhlídky na budoucí výrobu byly tím pádem pesimistické a důvěra mezi výrobci klesla na historické minimum," uvedla ekonomka IHS Markit Sian Jones.

I přes nouzová vládní opatření, včetně navrhovaného kurzarbeitu, zpracovatelé propouštěli pracovníky nejrychleji od září 2009. Někteří to odůvodnili nenahrazováním dobrovolných odchodů, ale pro jiné bylo nutné zaměstnance propustit vzhledem k výraznému poklesu zakázek.

Pokles zaměstnanosti byl v březnu nejprudší od září 2009 a i rozpracovanost klesla nejrychleji za čtyři měsíce. Vyhlídky výrobců na výrobu v příštím roce klesly. Důvěra se snížila na minimum od začátku sběru těchto dat v dubnu 2012. Na podnikatelská očekávání dolehla nejistota z možného dlouhotrvajícího dopadu nákazy, a to zejména na již postižený automobilový sektor. Ceny vstupů ve zpracovatelském sektoru vzrostly druhý měsíc v řadě v důsledku nedostatku surovin. Zvýšení bylo ale nepatrné. Firmy znovu snížily ceny svého zboží, aby přilákaly klienty a udržely si konkurenceschopnost.

"Stejně jako v případě dříve zveřejněných indikátorů důvěry však sběr dat nepokrýval celý březen a tudíž zcela nezachycuje eskalaci problémů ve výrobě na konci března a jeho negativní hodnota tak stále do jisté míry podhodnocuje současnou situaci," upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. V dubnu tak indikátor podle něj patrně dále klesne.

Sběr dat se uskutečnil mezi 12. a 23. březnem.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Průmysl firmy nezaměstnanost / nezaměstnaní Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 14 minutami

před 40 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy