Inflace: Česko dál drtí drahota, rostou ceny nejen potravin

Spotřebitelské ceny byly v říjnu o 2,7 procenta vyšší než před rokem, což je stejný růst jako v září. Podepsaly se na tom ceny potravin, ze kterých zdražily především ovoce a nealko nápoje, hlavní vliv na růst cen má nadále vyšší nájemné, dražší elektřina a další ceny spojené s bydlením. Meziměsíčně ceny obnovily růst a stouply o 0,5 procenta, zatímco v září letos poprvé klesly.

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení meziročního růstu na 2,5 procenta.

Ceny proti loňsku rostou zejména u bydlení. Elektřina v říjnu podražila téměř o desetinu, plyn o 3,6 procenta, teplo o pět procent, nájemné o 3,8 procenta a vodné a stočné o 2,6 procenta.

Lidé pocítili zdražení také u potravin, kde ceny zrychlily meziroční růst na 2,8 procenta. Vedle ovoce a nealkoholických nápojů vzrostly ceny vepřového masa, uzenin, jogurtů, o čtvrtinu dražší byly brambory. Vyšší byly i ceny stravování (o 4,9 procenta) a ubytování (o 3,2 procenta). Z alkoholických nápojů podražily lihoviny (o 4,1 procenta), pivo (o tři procenta) a víno (o 1,5 procenta). Připlatili si i kuřáci, tabákové výrobky byly o 1,1 procenta dražší. Další zdražení mohou očekávat příští rok, kdy by se měla zvýšit spotřební daň a tabákové výrobky a lihoviny.

V říjnu také zmírnilo zlevňování obuvi a oděvů, a to ze zářijového poklesu o 3,3 procenta na říjnový pokles o dvě procenta. U pošty a telekomunikací se naopak cenový pokles prohloubil, ceny za telefonování klesly o 1,9 procenta po zářijovém poklesu o 1,5 procenta.

V meziměsíčním srovnání se ceny vrátily k růstu, který přerušilo pouze září. Může za to zejména ovoce dražší o 7,4 procenta, zelenina naopak o 3,2 procenta zlevnila. Nealkoholické nápoje byly proti září dražší o dvě procenta, maso o půl procenta, brambory o 6,1 procenta, máslo o 7,8 procenta a uzeniny o 0,9 procenta. Za oblečení museli zákazníci připlatit proti září čtyři procenta, za obuv téměř dvě procenta.

Související

Česká pošta

Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022.
Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Zdražení vody či tepla v Moravskoslezském kraji bude větší než obvykle

Lidé v Moravskoslezském kraji od Nového roku zaplatí více za vodu i teplo. Jejich ceny se zvedají každoročně, tentokrát bude ale zdražení kvůli růstu nákladů ve všech firmách podstatně větší než obvykle. Města se snaží lidem pomoci tím, že nezvedají poplatky za odpad či cenu jízdného v hromadné dopravě, zjistila ČTK.

Více souvisejících

zdražování inflace Český statistický úřad Ekonomika ceny potravin

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy