Inflace v eurozóně zůstává záporná, je nejnižší za poslední čtyři roky

Spotřebitelské ceny v eurozóně v listopadu stejně jako v předchozích dvou měsících meziročně klesly o 0,3 procenta. Inflace tak stále zůstává na nejnižší hodnotě za poslední čtyři roky. Vyplývá to z dnešního rychlého odhadu evropského statistického úřadu Eurostat, který neobsahuje další podrobnosti ani údaje za celou Evropskou unii.

Loni v listopadu ceny v eurozóně meziročně vzrostly o jedno procento.

K setrvání inflace v záporných hodnotách podle dnešního odhadu Eurostatu přispěly ceny energií, které v listopadu v eurozóně poklesly o 8,4 procenta. Naproti tomu ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků o 1,9 procenta vzrostly. Ceny služeb šly vzhůru o 0,6 procenta.

Euro area #inflation at -0.3% in November 2020: food +1.9%, services +0.6%, other goods -0.3%, energy -8.4% - flash estimate https://t.co/101YUW4J6E pic.twitter.com/xy2bdqvwvf

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) December 1, 2020

V době letošních protipandemických opatření brzdících ekonomiku zůstávají hodnoty inflace velmi vzdálené cíli Evropské centrální banky (ECB), která usiluje o to, aby se růst cen ve střednědobém výhledu držel těsně pod dvěma procenty.

ECB už letos podnikla sérii mimořádných opatření na podporu inflace a ekonomiky, která se potýká s negativními dopady krize způsobené šířením nového typu koronaviru. V říjnu centrální banka na svém zasedání nechala podle očekávání měnovou politiku, včetně úrokových sazeb, opět beze změny.

Související

Více souvisejících

inflace eurozóna Ekonomika ecb

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy