Inflace zůstala v prosinci na 3,1 procenta, odhadují analytici

Meziroční inflace zůstala v prosinci na listopadových 3,1 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Za celý loňský rok tak průměrná míra inflace zřejmě činila 2,8 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2012. Údaje zveřejní Český statistický úřad v pondělí 13. ledna. V roce 2018 byla průměrná inflace 2,1 procenta.

"Hlavními zdroji růstu spotřebitelské inflace jsou náklady spojené s bydlením včetně energií a potraviny, které dohromady přispívají k celkovému růstu cen více jak ze dvou třetin. Významnější příspěvek do celkové inflace je zřejmý i u služeb," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V souhrnu za celý rok 2019 tak podle něj spotřebitelské ceny vzrostly o 2,8 procenta. "Jde tak o jejich nejrychlejší růst od roku 2012, kdy činil 3,3 procenta," upozornil.

I analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková očekává, že růst spotřebitelských cen zůstane v prosinci mírně nad třemi procenty. "Hlavními přispěvateli zůstanou ceny elektřiny společně s cenami bydlení, pokračovat by měl i rychlý růst cen potravin. Odeznívat by měl předchozí pokles cen pohonných hmot vlivem vyšších cen ropy," uvedla.

"Je pravděpodobné, že v prosinci dojde k podobnému nárůstu cen jako v listopadu, a to jak vlivem energií, tak i jádrových cen. Pokud by větší měrou přispěly i ceny potravin, může být cenový nárůst i vyšší," uvedl také ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Související

Více souvisejících

inflace zdražování Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy