Internet k nakupování používá skoro o polovinu víc Čechů, než před pandemií

Internet k nakupování používá 57 procent Čechů, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2019 před pandemií koronaviru a o tři body více než loni. Za dva roky to tak představuje nárůst podílu nakupujících on-line téměř o polovinu. Jídlo z restaurací si objednává pětina lidí, loni to bylo 13 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes prezentoval Český statistický úřad.

Nejčastější položkou nákupů je oblečení. Ve druhém čtvrtletí letošního roku si ho on-line koupilo 39 procent osob, což je o devět procentních bodů více než před rokem. Filmy nebo hudbu nakupovalo on-line 18 procent Čechů, což je nárůst o čtyři procentní body. Podíl uživatelů internetového bankovnictví stoupl za poslední dva roky o čtyři procentní body na 67 procent.

V souvislosti s pandemií koronaviru vzrostlo i vzdělávání on-line. "Ve druhém čtvrtletí letošního roku se on-line vzdělávání zúčastnilo 19 procent osob ve věku 25 až 64 let. Přes internet se vzdělávaly především vysokoškolsky vzdělané osoby, a to 44 procent z nich. Naopak mezi lidmi se základním vzděláním byl zájem o on-line vzdělávání minimální," uvedla Lenka Weichetová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Meziročně rostl i podíl osob využívající elektronizaci veřejné správy. Loni zaslalo nějakému z úřadů formulář on-line způsobem 15 procent osob, letos je to 23 procent. Šlo například o podání daňových přiznání.

Internet v tuzemsku používá 83 procent osob starších 16 let, což je o 21 procentních bodů více než v roce 2010. V absolutním vyjádření to představuje 7,3 milionu lidí. Chytrý telefon má 77 procent osob a tlačítkový telefon 23 procent. Mezi uživateli tlačítkových telefonů jsou především senioři.

"Mobilní telefon je pro Čechy nejčastějším zařízením, na kterém používají internet. V současnosti je na telefonu on-line již 72 procent osob starších 16 let, mezi mladými ve věku 16 až 34 let internet v mobilu používá dokonce 98 procent z nich. Oproti tomu v případě lidí starších 75 let využívá tuto možnost pouze osm procent," dodala Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti.

Osobním počítačem je vybaveno 79 procent domácností proti 73 procentům v roce 2015. Přenosné PC má 70 procent, desktop 35 procent domácností.

Související

Více souvisejících

e-shopy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy