Obří investice: Nexen rozjíždí výrobu u Žatce, jde o jeho první továrnu v Evropě

Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire zahajuje dnes provoz továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Od května vyrábí ve zkušebním provozu. Plánovaná produkce je 11 milionů pneumatik ročně.

Nexen otvírá první továrnu v Evropě. Zároveň jde o třetí největší investici v České republice z těch, které zprostředkovala agentura CzechInvest. Výstavbu podpořila i vláda, firmě přislíbila investiční pobídku. Celková investice bude po dokončení druhé etapy 829 milionů eur (přes 21 miliard korun).

Výrobce pneumatik zaměstnává nyní přes 700 lidí, do budoucna má nabídnout až 1500 pracovních míst. Hlavním cílem stavby továrny je zvýšit dostupnost výrobků Nexen v celém regionu. Z českého závodu budou vozit kamiony pneumatiky hlavně do západní Evropy.

Společnost Nexen Tire Corporation byla založena v roce 1942 jako Heung-A Tire Company. V roce 1991 se přejmenovala na Woosung Tire a v roce 2000 na Nexen Tire. Firma v roce 1956 vyrobila první pneumatiku na Korejském poloostrově. V roce 2005 otevřela pobočku v USA, čímž zahájila celosvětovou expanzi.

Sídlo firmy je v jihokorejském Jangsanu a hlavním městě Soulu. Má čtyři výrobní závody, dva v Koreji, jeden v Číně a nejnovější v ČR u Žatce.

Nexen se zaměřuje na výrobu pneumatik pro osobní automobily, lehká užitková vozidla (LUV) a sportovně užitková vozidla (SUV). Firma v současnosti vyváží pneumatiky do 120 zemí světa.

Pneumatiky Nexen používá jako originální komponenty pro některé modely řada automobilek včetně Škody Auto a korejských značek Hyundai a Kia, které mají továrny v Česku a na Slovensku. Nexen uvádí, že je jako původní vybavení používají například i Porsche, Fiat, Renault, Volkswagen a SEAT.

Související

Odbory v korejské firmě Nexen Tire vstoupily do stávky

Stávka v Nexen Tire na Lounsku po týdnu končí, odbory a firma se dohodly

Stávka v jihokorejské továrně na pneumatiky Nexen Tire u Žatce na Lounsku po týdnu končí. Odbory se dnes s vedením firmy dohodly na zvýšení mezd všem zaměstnancům o osm procent od 1. března. Součástí dohody je i kompenzace pro každého zaměstnance za loňský rok ve výši 20.000 korun. ČTK to dnes po pětihodinovém jednání řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. ČTK požádala o vyjádření vedení firmy.

Více souvisejících

Nexen automobilový průmysl Ústecký kraj Ekonomika pneumatiky

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy