Jak hospodaří katolická církev v Česku? Ztráty kvůli suchu přesáhly 761 milionů

Výsledek hospodaření katolické církve se loni proti roku 2017 zhoršil. Důvodem jsou především ztráty z lesního hospodářství, kdy ztráty kvůli suchu loni překročily 761 milion korun, meziročně o sto milionů korun víc. Zástupci katolické církve to dnes řekli na tiskové konferenci, konkrétní výsledek hospodaření neuvedli.

Hlavní, tedy duchovní činnost, loni skončila podobně jako rok předtím ve ztrátě 485 milionů, vedlejší, tedy hospodářská činnost, vykázala zisk 460 milionů korun.

Veškerý zisk vložila církev do společensky prospěšných projektů, především do oprav kulturního dědictví. Celkové výdaje na společensky prospěšné aktivity včetně oprav památek překročily 1,5 miliardy korun. Částka je podle zástupců církve dvojnásobná proti roku 2017. Finanční investice loni činily 519 milionů korun, také dvakrát více než předloni.

Menší zisky loni byly především z lesů, které jsou hlavně na Moravě podstatnou částí příjmů. Investice do boje s kůrovcem loni přesáhly 60 milionů korun, což je trojnásobek částky z roku 2017. V některých oblastech vystoupal podíl nahodilé těžby až k 90 procentům.

V roce 2017 celkové výdaje katolické církve překročily šest miliard korun a výnosy ze všech činností církve činily 4,5 miliardy korun. Na své hlavní poslání, tedy duchovní činnost, katolická církev v roce 2017 použila 2,9 miliardy korun.

Dnes zástupci katolické církve uvedli, že loni náklady na hlavní činnost církve přesáhly tři miliardy korun. Z toho osobní náklady tvořily 963 milionů korun, což je o 155 milionů víc než současný státní příspěvek na provoz katolické církve, který letos opět klesl o pět procent na 746 milionů korun pro všech osm diecézí. Na dani z příjmu zaplatily loni diecéze 47 milionů a na dani z nemovitosti více než 50 milionů korun.

Po první vlně revize majetku církev omezila prodej nevyužitého majetku, který v prvních letech tvořil krátkodobé příjmy. "Přebytečného majetku jsme se již zbavili, nyní se snažíme opravdu s tím, co máme, hospodařit a nevydělávat na prodeji," uvedl Karel Matyska, ekonomický poradce České biskupské konference (ČBK). "Církev investuje do dlouhodobějších projektů, například zisk z budov, které se opravují, patří mezi dlouhodobé záměry, u kterých se výsledek uvidí až za dlouhou dobu," dodal.

Katolická církev se připravuje na dobu, kdy v roce 2030 nastane odluka státu od církve a stát přestane vyplácet svůj příspěvek. Všechny diecéze v roce 2014 vstoupily do Katolického fondu spravovaného dvěma bankami, které investují na finančních trzích.

Související

Církev, ilustrační fotografie.

Olomouckým arcibiskupem se stal Nuzík. Blahopřál mu i Fiala

Novým olomouckým arcibiskupem je od pátku dosavadní administrátor arcidiecéze a pomocný biskup Josef Nuzík. Jmenoval ho papež František, rozhodnutí svatého otce oznámil apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo v katedrále svatého Václava v Olomouci. 

Více souvisejících

Církev Česká biskupská konference (ČBK) Ekonomika lesy Sucho

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy