Co zdražilo, či naopak zlevnilo? ČSÚ zveřejnil index cen za červen

Ceny v průmyslu v červnu zpomalily meziroční pokles na 0,3 procenta z květnových 0,9 procenta. Zemědělské ceny se ale snížily o 4,4 procenta, což byl nejhlubší meziroční propad od července 2018. Naopak ceny stavebních prací zrychlily růst na 4,3 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 2,1 procenta. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé je pokles cen u zemědělských výrobců spojený s koronavirovou krizí, trh se jen pomalu oživuje.

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Zatímco vývoj spotřebitelských cen centrální banku netěší, inflace se nachází nad tolerančním pásmem a její jádrová složka byla v červnu dokonce nejvyšší v historii časové řady, ceny v produkční sféře již indikují dezinflační tendence, komentoval čísla analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Data potvrzují náš předpoklad zpomalení spotřebitelské inflace ve druhé polovině roku směrem k inflačnímu cíli centrální banky," dodal. Ten činí dvě procenta.

Pokles zemědělských cen v červnu zrychlil, v květnu se snížily o 2,7 procenta. Na červnovém poklesu se podepsala rostlinná výroba. "Ceny brambor klesly o 26,1 procenta, obilovin přes pět procent a ceny olejnin o téměř tři procenta. Nižší byly též ceny skotu, mléka a jatečných prasat. Růst o téměř 23 procent naopak zaznamenaly ceny ovoce, zeleniny pak o 13,3 procenta," uvedl Jiří Šulc z ČSÚ.

"Ceny brambor klesly o 26,1 %, obilovin přes 5 % a olejnin o téměř 3 %.Nižší byly ceny skotu, mléka a jatečných prasat. Růst o téměř 23 % naopak zaznamenaly ceny ovoce, zeleniny pak o 13,3 %,“ říká Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) July 17, 2020

Například u ceny zvířat podle Dlouhé v okolních státech EU nefunguje řada jatek, výrobní cena masa na trhu tak kvůli přebytkům klesá. Podle ní jde u vepřového masa o propad v celé Evropské unii, v ČR až o pět korun na kilo. Producenti drůbeže a vajec podle ní řeší naopak zvyšující se náklady na krmné směsi a na pracovní sílu. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy se ve statistikách projevuje nadhodnocení ceny brambor z doby, kdy se doprodávaly staré brambory. Ceny ovoce a zeleniny jsou podle něj zatím vysoko, protože ještě nenastala hlavní sklizňová sezona. "Ale po sklizni tuzemského ovoce očekáváme také snížení výrobních a doufáme i že i snad spotřebitelských cen," řekl Pícha.

V průmyslu se meziročně snížily především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 15,6 procenta, těžby a dobývání o 3,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,2 procenta. Naopak stouply ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o osm procent. Ceny v odvětví dopravních prostředků se zvýšily o 3,4 procenta, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 3,6 procenta. V odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu ceny vzrostly o 4,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 1,7 procenta, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 3,2 procenta.

Tržní služby pro podniky byly proti loňskému červnu dražší o 2,1 procenta. Ceny stouply za služby v zaměstnávání o 4,4 procenta, za skladování a podpůrné služby v dopravě o 4,3 procenta a za bezpečnostní a pátrací služby o 4,1 procenta. Ceny za služby v programování byly vyšší o 3,3 procenta a za pojištění o tři procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o dvě procenta.

Meziměsíčně ceny v průmyslu klesly o 0,1 procenta. Ceny zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 0,7 procenta a ceny stavebních prací se nezměnily. Kromě průmyslu klesly meziměsíčně také ceny tržních služeb pro podniky, a to o 0,2 procenta.

Související

Více souvisejících

Průmysl zemědělci Ceny zboží Český statistický úřad Ekonomika ceny potravin Brambory Zemědělský svaz ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy