Jaromír Novák byl z čela ČTÚ odvolán v rozporu se zákonem, tvrdí server. Havlíček oponuje

Vláda v pondělí odvolala šéfa Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka na návrh ministerstva průmyslu a obchodu podle serveru Lupa.cz v rozporu se zákonem, odvolání proto není platné. Pochybné by tím pádem bylo i následné jmenování jeho nástupkyně Hany Továrkové. Navíc v budoucnu mohou být kvůli těmto pochybnostem rozhodnutí ČTÚ napadnutelná, uvedl server. Ministerstvo ale považuje zvolený postup byl správný a tvrdí, že Novákovo odvolání platí.

Novák dnes v Radiožurnálu uvedl, že to, co je určitě platné a účinné, je jeho rezignace. Zda své odvolání napadne, ještě probírá se svými právníky. Rozhodnutí by mělo padnout do dvou týdnů.

Základním problémem je, že kabinet odvolal Nováka jen z funkce předsedy Rady ČTÚ a ponechal jej ve funkci jejího řadového člena. Zákon ale připouští jen jednu možnost, jak může předseda skončit, a to tím, že zanikne jeho členství v radě, tvrdí Lupa.

Úřad vedený Karlem Havlíčkem (za ANO) podle článku nesplnil ani další zákonnou náležitost. Podle zákona musí odvolanému radnímu v den odvolání doručit zdůvodnění, které musí také zveřejnit. Ministerstvo tvrdí, že Novákovi odeslalo dopis hned po pondělním zasedání, odůvodnění nicméně nezveřejnilo.

Ministerstvo průmyslu je přesvědčeno o tom, že odvolání bylo v pořádku. "Jaromír Novák byl informován dopisem včetně zdůvodnění ihned po schválení vládou. Právní akty jsou platné. Pravomoci jsou jiné v souvislosti s členem Rady a jiné v souvislosti s předsedou Rady," sdělila serveru Lupa mluvčí úřadu Štěpánka Filipová.

I přes pochybnosti o platnosti odvolání a jmenování nové ředitelky Novák v pondělí sám na funkci předsedy i člena Rady rezignoval, a to k dnešnímu dni. "Od 1. února 2020 tedy bude Rada patrně bez hlavy a bez jednoho člena," uvedla Lupa.

Pochybnosti panují i kolem Továrkové, která porušila podle předběžného posouzení ministerstva spravedlnosti zákon o střetu zájmů. Továrková podle veřejných registrů stále figuruje v desítce firem, což by podle zákona neměla, upozornil Deník N. Podle Havlíčka už Továrková zahájila kroky k ukončení svého angažmá v uvedených společnostech. Továrková se stala členkou Rady ČTÚ loni v listopadu, čímž se na ni začal vztahovat zákon o střetu zájmů. Vzhledem ke své funkci by neměla podnikat, sedět v představenstvu nebo dozorčích radách firem nebo být někde zaměstnaná.

Protikorupční organizace Kverulant.org dnes vyzvala dopisem vládu, aby Továrkovou z funkce odvolala. Podle zákona měla 30 dnů od jmenování do Rady na to, aby přestala být činná v devíti soukromých společnostech. To se však ani na konci ledna 2020 nestalo. Všechny firmy, ve kterých se Továrková angažovala, získaly podle Kverulanta od státu od roku 2016 celkem 67 smluv v celkové výši miliardy korun.

Do čela ČTÚ jmenovala vláda Továrkovou v pondělí hned poté, co odvolala Nováka. Dosavadní předseda úřadu krátce předtím sám oznámil rezignaci kvůli snaze ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

Související

Ilustrační foto

S televizním příjmem mají problém desítky tisíc lidí, ČTÚ to podle Síkely neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po dnešním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle Továrkové způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.

Více souvisejících

Český telekomunikační úřad Jaromír Novák (ČTÚ) Vláda ČR Hana Továrková (ČTÚ) Karel Havlíček Ekonomika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 30 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy