Jaromír Soukup chce koupit vydavatelství Mladá fronta, tomu nyní hrozí konkurz

Majitel televize Barrandov Jaromír Soukup chce koupit vydavatelství Mladá fronta, které je v insolvenci a hrozí mu konkurz. Odkup nabízí prostřednictvím firmy Empresa Media, která patří k největším vydavatelstvím a Soukup v ní drží těsnou většinu. Koupí by Empresa Media získala časopis Euro, řadu dalších časopisů a knižní vydavatelství.

"Rozhodl jsem se předložit prostřednictvím mnou ovládané společnosti Empresa Media následující nabídku na pomoc při reorganizaci Mladá fronta a následující odkup jejího závodu, či vybraných aktiv," napsal Soukup v dokumentu zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

Empresa už oslovila některé věřitele a nabídla jim odkup jejich pohledávek. Vydavatelství nabízí obchodní spolupráci "s využitím našich obchodních kontaktů a zákazníků, která by okamžitě přinesla společnosti nové obchodní zakázky a stabilizovala by její obrat a cash flow", uvadí firma.

Empresa Media by se pak podle Soukupa měla podílet na přípravě reorganizačního plánu, který by byl postavený buď na prodeji firmy jako celku, nebo jeho částí. Během reorganizace je také ochotný poskytnout finanční prostředky tak, aby zůstal zachovaný její provoz.

Zájemců může být podle ihned.cz víc. Je mezi nimi miliardář Radovan Vítek a jeho CPI Property Group. Mluvčí skupiny Jakub Velen serveru řekl, že zájem CPI trvá, ohledně konkrétních možností investice ale není skupina nyní schopna zaujmout stanovisko. Spekulovalo se i o miliardáři Michalu Strnadovi, majiteli zbrojařské a průmyslové skupiny Czechoslovak Group. "Situaci vydavatelství Mladá fronta sledujeme, ale v současnosti o investici do něj neuvažujeme," řekl serveru mluvčí Andrej Čírtek.

Empresa Media vedle televize Barrandov vlastní například časopis Týden, Sedmička a několik dalších life-stylových časopisů a webů. Soukup má ve firmě těsnou většinu, zbytek patří společnosti Rainbow Wisdom Investment, kterou ovládá čínský státní koncern CITIC.

Vydavatelství Mladá fronta je od poloviny února v úpadku. Věřitelé přihlásili k soudu pohledávky za téměř 76 milionů korun. V insolvenčním řízení českobudějovický soud svolal další jednání na 15. května. Mladá fronta je spojovaná s podnikatelem Františkem Savovem, který už řadu let žije v Londýně. V Česku je obviněný z rozsáhlých daňových podvodů. Savov v minulosti majetkové vazby popíral a ani v obchodním rejstříku u žádné firmy uveden není. Loni v prosinci v rozhovoru s DVTV uvedl, že v Česku vlastní desítky firem.

Související

Jaromír Soukup (TV Barrandov)

Soukup získal pro TV Barrandov ochranu před věřiteli. Dostal tři měsíce na nápravu

Už to není tajné. Firma Barrandov Televizní Studio podnikatele Jaromíra Soukupa dluží téměř miliardu korun, ukazují údaje v insolvenčním rejstříku. Pražský městský soud v pondělí souhlasil s návrhem firmy a vyhlásil moratorium na majetek dlužníka, které na tři měsíce ochrání společnost před věřiteli. Je ale nutné připravit reorganizaci. 

Více souvisejících

Jaromír Soukup (TV Barrandov) Mladá fronta (vydavatelství) Empresa Media Media Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy