K boji s koronavirem chce v Česku přispět řada firem

Do boje s epidemií nového koronaviu v Česku se kromě zdravotníků či hasičů zapojuje i řada firem. Nabídka jejich pomoci je velmi různorodá a sahá od bezplatného rozvozu zdravotnického materiálu, přes dodávky respirátorů až po občerstvení pro lékaře. Rodičům dětí, které nemohou chodit do škol, nabízejí pomocnou ruku některé technologické firmy či nakladatelství, vyplývá z ankety ČTK.

Pomoc v boji proti koronaviru ohlásili někteří dopravci. Alternativní taxislužba Liftago připravila projekt pro dobrovolné řidiče, kteří jsou ochotni zdarma distribuovat roušky, zdravotnický materiál a další potřebné věci.

Do pomoci se zapojil také železniční dopravce Leo Express. Ve svých vlacích rozdává roušky a 5000 jich daroval nemocnicím a záchranné službě. Společnost také nabídla své vlaky k převozu zdravotnického materiálu.

Výpomoc s distribucí nabízejí i rekreační piloti sdružení v projektu Piloti lidem. Materiál jsou schopni přepravit na 65 míst po republice.

Na zajištění nedostatkových respirátorů se soustředí Energetický a průmyslový holding (EPH). Mluvčí společnosti Daniel Častvaj ČTK řekl, že třetí letadlo s pomocí, kterou se podařilo zajistit skupinám EPH a J&T, přivezlo ve středu 200.000 respirátorů třídy N95 pro Česko a Slovensko. "Celkem bylo zatím do Česka a Slovenska dodáno vedle těchto respirátorů také 1,5 milionu chirurgických roušek, 20.000 ochranných obleků, 25.000 ochranných brýlí a 50.000 testů," uvedl mluvčí.

Celkem 3000 respirátorů třídy FFP3 předala pražským nemocnicím společnost Cerva Group z Jenče u Prahy. "Tímto drobným darem bychom chtěli alespoň trochu pomoci obětavým doktorům a sestřičkám, kteří jsou denně vystaveni nebezpečí nakažení touto zákeřnou chorobou," uvedl obchodní ředitel firmy Miroslav Rous.

Na velkou poptávku po dezinfekčních prostředcích reaguje výrobce kancelářských a školních potřeb Kores. V továrně v jihočeském Strmilově je schopen denně vyrobit 10.000 kusů lahviček s dezinfekcí, a to zdarma. Spuštění výroby ale zatím brání nedostatek potřebných surovin. Firma proto hledá dodavatele izopropylalkoholu nebo kosmetického lihu.

Kvůli šíření nákazy se vláda mimo jiné rozhodla zavřít v Česku školy. Nakladatelství Fraus nebo Nová škola - DUHA s.r.o. proto poskytla žákům a učitelům elektronické učebnice zdarma. Společnost Viber zase dětem starším 13 let nabízí aplikaci, díky které mohou pedagogové vyučovat on-line.

Pomoc v době koronavirové krize nabízejí i další technologické firmy. Společnost Grey Corbel poskytne bezplatnou ochranu citlivých dat všem českým nemocnicím na rok zdarma. Firma Coding Bear poskytla bezplatně k vyzkoušení analytický software, který kontroluje efektivitu práce IT vývojářů pracujících z domova.

Některé firmy svou pomoc zaměřují na zásobování vytížených zdravotníků jídlem a nápoji. Fakultní nemocnice Motol dnes uvedla, že do pomoci se zapojily firmy jako Coca-Cola, Tchibo nebo Košík.cz, které budou zdravotníkům pečujícím o pacienty s koronavirem dodávat jídlo, občerstvení a kávu.

Bezplatnou dodávku čerstvého pečiva z vlastní pekárny nabízí složkám integrovaného záchranného systému, státním institucím, nemocnicím nebo přímo obcím firma Crocodille. "Jsme schopni pečivo ve velkém množství doručit kamkoliv po republice do dvou dnů. Pomocnou ruku nabízíme především vytíženým státním institucím," uvedl projektový manažer firmy Levon Ter-Gazaryan.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy