K boji s koronavirem chce v Česku přispět řada firem

Do boje s epidemií nového koronaviu v Česku se kromě zdravotníků či hasičů zapojuje i řada firem. Nabídka jejich pomoci je velmi různorodá a sahá od bezplatného rozvozu zdravotnického materiálu, přes dodávky respirátorů až po občerstvení pro lékaře. Rodičům dětí, které nemohou chodit do škol, nabízejí pomocnou ruku některé technologické firmy či nakladatelství, vyplývá z ankety ČTK.

Pomoc v boji proti koronaviru ohlásili někteří dopravci. Alternativní taxislužba Liftago připravila projekt pro dobrovolné řidiče, kteří jsou ochotni zdarma distribuovat roušky, zdravotnický materiál a další potřebné věci.

Do pomoci se zapojil také železniční dopravce Leo Express. Ve svých vlacích rozdává roušky a 5000 jich daroval nemocnicím a záchranné službě. Společnost také nabídla své vlaky k převozu zdravotnického materiálu.

Výpomoc s distribucí nabízejí i rekreační piloti sdružení v projektu Piloti lidem. Materiál jsou schopni přepravit na 65 míst po republice.

Na zajištění nedostatkových respirátorů se soustředí Energetický a průmyslový holding (EPH). Mluvčí společnosti Daniel Častvaj ČTK řekl, že třetí letadlo s pomocí, kterou se podařilo zajistit skupinám EPH a J&T, přivezlo ve středu 200.000 respirátorů třídy N95 pro Česko a Slovensko. "Celkem bylo zatím do Česka a Slovenska dodáno vedle těchto respirátorů také 1,5 milionu chirurgických roušek, 20.000 ochranných obleků, 25.000 ochranných brýlí a 50.000 testů," uvedl mluvčí.

Celkem 3000 respirátorů třídy FFP3 předala pražským nemocnicím společnost Cerva Group z Jenče u Prahy. "Tímto drobným darem bychom chtěli alespoň trochu pomoci obětavým doktorům a sestřičkám, kteří jsou denně vystaveni nebezpečí nakažení touto zákeřnou chorobou," uvedl obchodní ředitel firmy Miroslav Rous.

Na velkou poptávku po dezinfekčních prostředcích reaguje výrobce kancelářských a školních potřeb Kores. V továrně v jihočeském Strmilově je schopen denně vyrobit 10.000 kusů lahviček s dezinfekcí, a to zdarma. Spuštění výroby ale zatím brání nedostatek potřebných surovin. Firma proto hledá dodavatele izopropylalkoholu nebo kosmetického lihu.

Kvůli šíření nákazy se vláda mimo jiné rozhodla zavřít v Česku školy. Nakladatelství Fraus nebo Nová škola - DUHA s.r.o. proto poskytla žákům a učitelům elektronické učebnice zdarma. Společnost Viber zase dětem starším 13 let nabízí aplikaci, díky které mohou pedagogové vyučovat on-line.

Pomoc v době koronavirové krize nabízejí i další technologické firmy. Společnost Grey Corbel poskytne bezplatnou ochranu citlivých dat všem českým nemocnicím na rok zdarma. Firma Coding Bear poskytla bezplatně k vyzkoušení analytický software, který kontroluje efektivitu práce IT vývojářů pracujících z domova.

Některé firmy svou pomoc zaměřují na zásobování vytížených zdravotníků jídlem a nápoji. Fakultní nemocnice Motol dnes uvedla, že do pomoci se zapojily firmy jako Coca-Cola, Tchibo nebo Košík.cz, které budou zdravotníkům pečujícím o pacienty s koronavirem dodávat jídlo, občerstvení a kávu.

Bezplatnou dodávku čerstvého pečiva z vlastní pekárny nabízí složkám integrovaného záchranného systému, státním institucím, nemocnicím nebo přímo obcím firma Crocodille. "Jsme schopni pečivo ve velkém množství doručit kamkoliv po republice do dvou dnů. Pomocnou ruku nabízíme především vytíženým státním institucím," uvedl projektový manažer firmy Levon Ter-Gazaryan.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 52 minutami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy