Kellnerova PPF převzala vlastníka TV Nova, v čele CME bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. PPF to dnes uvedla v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy jej prodala právě CME.

Akcie CME byly staženy z burzy NASDAQ Global Select Market a z Burzy cenných papírů Praha a po dokončení akvizice přestanou existovat. Akcionáři, kteří bezprostředně před účinností akvizice vlastnili akcie CME kategorie A, obdrží 4,58 dolaru (zhruba 105 korun) za jednu akcii.

Na pražské burze se s akciemi CME přestalo obchodovat v pátek 9. října. Investorům, kteří do této doby akcie neprodali, tak akcie CME zmizí z účtu k dnešku a dostanou za ně finanční plnění, řekl ČTK analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Držitelé akcií nemusí nic dělat. Částku PPF vyplatí v dolarech. V době oznámení dohody před rokem i v době schválení na valné hromadě byl kurz prakticky stejný jako nyní, tedy kolem 23 korun, dodal.

Nákup CME, jejíž menší součástí je i TV Nova, je hotov. Byla to letos nejprověřovanější transakce ve střední Evropě. Zde fakta: V USA, přes tolik citovaný dopis senátora Rubia, nedal ani jeden z dohledových orgánů k transakci jakoukoliv výhradu.

— Vladimír Mlynář (@mlyvla) October 13, 2020

Cena 105 korun za akcii je s ohledem na aktuální situaci na trzích poměrně slušná, míní makléř Wood and Company Radim Krejčí. Drobní akcionáři by tak měli být spokojení. Ztráta CME je pro český kapitálový trh podle něj samozřejmě škoda. Vyřazením přichází pražská burza o zajímavý titul s poměrně vysokou tržní kapitalizací na úrovni Monety. Co do objemů obchodů se držela emise CME v první desítce, ale mezi "blue chips" nepatřila, podotkl. Termínem "modrý žeton" se označují akcie největších a nejziskovějších společností, které se obchodují na burze.

Pozici generálního ředitele CME s okamžitou platností převezme Didier Stoessel (57), který bude odpovědný za český, slovenský, rumunský a slovinský trh. Ze svého dřívějšího působení ve společnostech Modern Times Group, HSBC Investment Bank a Merrill Lynch International má rozsáhlé manažerské a strategické zkušenosti v oblasti médií, technologií a mezinárodních financí. Generálním ředitelem CME v Bulharsku se stane Luboš Jetmar (57), který dosud působil v GES Group. V Bulharsku bude odpovědný za provoz, strategii a realizaci plánů dalšího rozvoje.

Transakci předcházela regulatorní schválení Evropskou komisí, národními regulátory v některých zemích a akcionáři CME. "Uvědomujeme si odpovědnost, kterou na sebe převzetím CME bereme. Její pozice na trhu je velmi dobrá, a proto budeme dál pokračovat v budovaní sítě navzájem nezávislých televizních kanálů v jednotlivých zemích. Věříme také, že se nám podaří vytvořit nové obchodní příležitosti propojením mediálních a telekomunikačních služeb. CME má početné a věrné diváky, my jim budeme i nadále přinášet kvalitní a atraktivní obsah," uvedl většinový vlastník PPF Petr Kellner.

"Přebíráme výkonnou a kvalitně řízenou firmu s velkým renomé u diváků. Těším se na spolupráci se skvělými lidmi v našich televizních stanicích. Mojí prioritou bude urychlit digitální transformaci firmy, posílit tvorbu vlastního obsahu, přinášet divákům zábavu a samozřejmě zachovat stávající nezávislé a objektivní zpravodajství," dodal Stoessel.

CME patří mezi přední mediální a zábavní společnosti ve střední a východní Evropě. Provozuje 30 televizních kanálů, jak bezplatných, tak placených a pokrývá svým vysíláním na pěti trzích území se 45 miliony diváků. CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva téměř 49 miliard eur a zaměstnává celosvětově 135.000 lidí.

Související

Zpravodajské vozidlo TV Nova

PPF odeslala Evropské komisi doklady k schválení nákupu CME

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera odeslala Evropské komisi příslušné doklady k finálnímu schválení transakce nákupu mediální skupiny CME. PPF o tom informovala na twitteru. Akcionáři CME schválili nabídku na převzetí letos v únoru. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard Kč).
Americký dolar

Mediální firmě CME ve čtvrtletí klesl zisk téměř o 26 procent

Mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další televizní stanice, ve druhém čtvrtletí klesl provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) o 25,7 procenta na 54,5 milionu USD (1,3 miliardy Kč). V České republice firmě klesl zisk o 35,4 procenta na 20,9 milionu dolarů (484,5 milionu Kč). Firma to dnes uvedla ve své tiskové zprávě.

Více souvisejících

CME ppf group TV Nova Didier Stoessel (CME)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy