Klasické obchody byly v neděli zavřené. Češi vyrazili na benzínky pro alkohol i květiny

Čerpací stanice v Česku zaznamenaly v neděli zvýšený zájem o nepalivové zboží, poptávka po některých výrobcích vzrostla o desítky procent. Důvodem bylo rozhodnutí vlády uzavřít poslední den v týdnu kvůli šíření koronaviru maloobchodní provozovny.

Část zákazníků se tak přesunula na benzinové pumpy, které podobně jako například lékárny mají ze zákazu výjimku. Lidé kupovali alkohol, cigarety i květiny, vyplývá vyjádření vybraných provozovatelů čerpacích stanic na dotaz ČTK. Prodejci tvrdí, že byli na zájem připraveni a nezaznamenali žádné problémy.

"V rámci naší sítě čerpacích stanic jsme v porovnání s nedělí 25. října zaznamenali dvojnásobný obrat doplňkového prodeje. Největší nárůst prodeje se projevil v kategorii alkoholických nápojů, byl pětinásobný. Vzhledem k Dušičkám výrazně stoupl i prodej květin," řekl mluvčí Benziny Michal Procházka. Firma podle něj zaznamenala nárůst také v prodeji občerstvení. A to přesto, že je omezen pouze na prodej s sebou a je zakázán v noci od 20:00 do 6:00. "I přes platná omezení jsme i v této oblasti zaznamenali třetinový nárůst prodeje," uvedl Procházka.

Další síť benzinových pump Shell v Česku od roku 2015 spolupracuje se společností Billa. Prodejní koncept mini marketů Billa Stop & Shop má v současnosti na 70 ze 180 čerpacích stanic v ČR. Mluvčí Shell v ČR Petr Šindler dnes řekl, že firma v neděli evidovala na svých pumpách výrazně zvýšený provoz i obrat v prodejích.

"Na dálničních stanicích odpovídal provoz neděli z předcházejícího víkendu. Výrazně zvýšený zájem jsme ale registrovali na městských čerpacích stanicích, zejména pak na stanicích s prodejním konceptem Billa Stop & Shop, které se nachází v centrech měst nebo blízko velkých sídlišť," uvedl mluvčí.

Proti předcházející neděli podle něj kromě alkoholu a cigaret rostl zájem také o chlazené potraviny, konkrétně mléčné a masné výrobky, pečivo a trvanlivé potraviny. "Na čerpací stanici stále více zákazníci docházejí pěšky nebo přijíždí na kole s cílem nakoupit položky ze sortimentu základních potravin, které jim v domácnosti momentálně došly. Tento trend byl velmi viditelný i uplynulou neděli," dodal Šindler.

Zvýšení zájem o nepalivové zboží v neděli zaznamenaly také čerpací stanice Tank Ono, sdělil spolumajitel sítě Jiří Ondra. "U naší firmy je celkový nárůst asi čtvrtinový. Hlavní rozdíl je v cigaretách, kde navýšení bylo o asi 60 procent a u alkoholických a nealkoholických nápojů, kde bylo navýšení zhruba 40procentní," řekl.

Prodejci se shodují, že na zvýšený nápor zákazníků byli připraveni. "Vzhledem k nedělnímu zákazu maloobchodního prodeje jsme zvýšený zájem zákazníků očekávali a nezaznamenali jsme žádné mimořádné situace," uvedl Procházka. "Na nedělní zvýšený zájem byli provozovatelé našich čerpacích stanic připraveni. Využili jsme při tom našich zkušeností z podobné situace při uzavření nedělního prodeje v sousedním Slovensku," potvrdil Šindler.

Vláda minulý týden rozhodla, že o nedělích mohou být otevřené pouze čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Fungovat mohou také obchody s pietním zbožím, činnost je povolena kameníkům. Stravovací provozy mohou připravovat jídlo s sebou. V dalších dnech je povolen provoz vybraným obchodům, jako jsou potraviny, drogerie, lékárny, optiky či květinářství. Fungovat mohou maximálně do 19:59.

Související

Více souvisejících

Čerpací stanice Obchody Ekonomika češi benzina billa shell

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy