Koronakrize mění zvyky Čechů: Podíl bezhotovostních plateb poprvé převýšil platby hotovostí

Koronavirová krize změnila i způsoby placení. Podíl bezhotovostních transakcí letos poprvé převýšil platby hotovostí. Vyplývá to z podzimního průzkumu společnosti Mastercard. Na 45 procent respondentů začalo kvůli koronaviru častěji platit bezhotovostně. Hlavním důvodem změny nebyly vyšší nároky na hygieničnost, ale potřeba rychle a bezproblémově zaplatit bez nutnosti přepočítávat hotovost a nezdržovat ostatní nakupující, dodal Mastercard.

Celkem 27 procent Čechů již někdy zaplatilo mobilním telefonem, což je o osm procentních bodů více než loni, plyne dál z průzkumu. Téměř polovině Čechů by nevadilo úplné zrušení hotovosti. Celkem 39 procent respondentů uvedlo, že jim kvůli koronaviru klesl příjem v domácnosti. Na 34 procent tvrdí, že je koronakrize naučila šetřit.

"Až 53 procent respondentů našeho průzkumu tvrdí, že je pro ně hlavní bezproblémové a rychlé dokončení nákupu bez přepočítávání bankovek a mincí a bezkontaktní výměna mezi zákazníkem a prodejcem. Stejně to cítí i obchodníci, kteří v průběhu pandemie hotovost dokonce odmítali a vyžadovali bezkontaktní předání zboží. S takovou situací se setkala čtvrtina dotazovaných," uvedl generální ředitel Mastercard pro ČR a Slovensko Michal Čarný.

V období jarních mimořádných opatření nejvíce vzrostly bezhotovostní platby kartou (o 21 procent), mobilní platby (o sedm procent) a využívání mobilního bankovnictví (o sedm procent). Platby hotovostí naopak klesly o 14 procent proti období před pandemií.

Celkem 54 procent všech plateb se uskutečňuje bezhotovostně, dalších 19 procent plateb by mohlo být rovněž bezhotovostně, ale naráží na neochotu obchodníků akceptovat platební karty, ukázal dál průzkum. Hotovost za každých okolností preferuje 27 procent Čechů.

Mobilní telefon k placení využívá 27 procent populace, což je o osm procentních bodů více než v minulém roce. Ti, kteří již platí mobilním telefonem, tak činí v téměř 40 procentech všech svých plateb. Češi platí bezhotovostně nejčastěji v obchodech s potravinami (83 procent). Následují nákupy na internetu, na pumpách a v obchodech s oblečením.

Související

platební karty

Mastercard končí s magnetickými proužky na platebních kartách

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány. Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.

Více souvisejících

MasterCard platební karty Ekonomika peníze

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy