Koronakrize promění Česko: Jiná struktura práce, až čtvrt milionu nezaměstnaných, ukazuje průzkum

S dopady pandemie se bude podle průzkumu mezinárodní sítě poradenských společností Moore Global potýkat alespoň tři měsíce téměř polovina jejích klientů (45 procent). A minimálně se šesti měsíci jich počítá dalších 42 procent. Změny se promítnou i do způsobu a struktury práce, ve firmách se stane standardem home office a důraz na online prostředí.

Z dlouhodobého hlediska by tak krize mohla posílit roli digitálních technologií v různých odvětvích, České republice ale může přinést až čtvrt milionu nezaměstnaných. Výsledky aktuálního průzkumu dnes společnost Moore Global sdělila ČTK, počet svých klientů ale neuvedla.

Mezi klienty Moore Global má až 96 procent z nich obavy z dopadů koronavirové pandemie, a to především těch dlouhodobých. Více než 40 procent firem také uvedlo, že kvůli koronaviru mění způsob práce. Vedle preventivních opatření jde například o částečný přesun prodejů zboží a služeb do online prostředí nebo fungování zaměstnanců v režimu home office. Ten povinně pro všechny zaměstnance zavedlo 36 procent firem.

Třetina podniků podle průzkumu věří, že po skončení preventivních opatření budou více využívat digitální technologie. K tomu se podle Moore Czech Republic začínají více přiklánět i české firmy.

"Mnoho z nich nemělo nastavené procesy řízení, nedostatečné kybernetické zabezpečení nebo jim chyběl hardware. Improvizovat musely kvůli mimořádné situaci a hromadnému home office nejen soukromé podniky, ale zejména veřejné instituce. Některé úřady například nesmí v rámci své agendy využívat programy jako Skype nebo Teams, u jiných bylo zase nutné zaměstnance dodatečně proškolit, uvedl partner Moore CR Radovan Hauk.

Vedle strukturálních změn se firmy nejčastěji potýkají s finančními problémy. Pouze čtvrtina z nich disponuje dostatečnými prostředky pro pokrytí nákladů a pohledávek v příštích šesti měsících.

"V tomto ohledu je podobná situace i v ČR. Zejména pro malé firmy, které nedisponují většími rezervami, znamená útlum jejich aktivit problémy, které se naplno projeví až ve střednědobém výhledu. Mnoho z nich bude nuceno přijímat přísná úsporná opatření, včetně propouštění," upozornil Hauk. Podle jeho odhadu by jen v Česku mohlo vlivem aktuálních událostí přijít o práci až 250.000 lidí. Naopak rozšiřovat svou pracovní sílu se z globálního hlediska podle průzkumu chystá beze změn či odkladů jen desetina firem.

Mezi dlouhodobá opatření, jejichž důležitost bude v důsledku pandemie stoupat, patří podle průzkumu zejména intenzivní zapojení moderních technologií a změny ve způsobu práce zaměstnanců. Velká část podniků (82 procent) zároveň neplánuje měnit svou cenovou politiku. "Do budoucna můžeme očekávat častější využívání online transakcí, internetového prodeje a elektronické komunikace namísto osobního kontaktu," uzavřel Hauk.

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited zaměstnává po celém světě přes 30.000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika firmy Česká republika Home Office (práce z domova) nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy