Koronakrize: S dopady se většina českých exportérů vypořádá sama, ukázal průzkum

S dopady koronavirové krize se vlastními silami nedokážou vypořádat tři čtvrtiny českých exportních firem. Nejčastěji se podniky potýkají se snížením či stagnací objednávek, řeší to 40 procent společností, z nichž 32 procent potřebuje s problémy pomoci.

Dále firmy v podnikání omezuje uzavření hranic, omezení výroby a provozů nebo zvýšené legislativní nároky. Ukázal to průzkum státní agentury pro podporu podnikání CzechTrade mezi 138 českými exportéry.

Potížím kvůli uzavření hranic čelí třetina vývozců, 22 procent si s nimi nedokáže poradit svépomocí. Finanční otázky řeší 12 procent firem, devět procent potřebuje s problematikou pomoci. Omezení výroby a provozů kvůli vládním opatřením se dotklo 12 procent společností, více než desetina z nich neumí problematiku řešit sama. Legislativa a byrokracie je problémem pro osm procent exportérů, s potížemi potřebuje poradit 5,5 procenta z nich.

Zájem o vyhledání nových obchodních partnerů, distributorů, zahraničních zaměstnanců, zástupců, obchodních příležitostí, propojení se zahraničním nákupčím, dále o asistenci na místě, tlumočení, logistiku nebo schůzku s partnerem projevilo 55 procent oslovených firem.

Včasné informace o aktuální obchodní situaci a opatřeních v jednotlivých zemích, omezení pohybu osob a zboží včetně dovozu, omezení bankovních služeb, znalosti o jednotlivých segmentech průmyslu by podle průzkumu pomohly čtvrtině společností.

CzechTrade v souvislosti s pandemií nabízí zdarma poradenství v 58 zemích, ve kterých působí. V on-line databázi českých exportérů mohou společnosti nově označit, že dodávají výrobky nebo služby související s problematikou covid-19.

Exportní podniky zasažené v souvislosti s koronavirem mohou využít také úvěry z programu COVID plus. Za půjčky v něm ručí Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), na záruky jsou vyčleněny čtyři miliardy korun. Firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra, mohou získat půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. EGAP garantuje 80 procent jistiny.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy dovoz a vývoz Ekonomika CzechTrade

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy