Koronavirus drtí české firmy. Vážné finanční problémy má čtvrtina podnikatelů

Deset procent podnikatelů už zastavilo své podnikání nebo to udělají v nejbližší době. Další 18 procent firem má vážné finanční problémy. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C. Dvě třetiny veřejnosti předpokládají, že Česká republika bude krizí způsobenou koronavirem oslabená. Zároveň ale klesá například ochota nosit roušky a mezi lidmi se snižuje pocit ohrožení.

"Podnikatelé jsou na tom výrazně hůře než průměr populace, kde opravdu velké finanční problémy ohrožují tři procenta populace," uvedla agentura. Podle průzkumu zatím 58 procent domácností nemá žádné finanční problémy, 28 procent domácností už trochu šetří a 11 procent uvedlo, že šetří hodně.

Naproti tomu pouze čtvrtina podnikatelů uvedla, že žádné finanční problémy nemá. Stejný podíl podnikatelů pak už trochu šetří a 22 procent šetří hodně.

Z vládních opatření má největší podporu takzvaná chytrá karanténa. "S tím, že vláda by měla postupně otevírat obchody a zaměřit se na chytrou karanténu, souhlasí 44 procent respondentů. Není to podpora většinová, ale je to varianta, která je nejrovnoměrněji zastoupena u všech sociodemografických skupin," uvedla ředitelka výzkumu Jana Hamanová.

Necelá třetina lidí by preferovala pokračování plošných omezení. Více je prosazují ženy a také senioři. Zároveň má tato část veřejnosti největší obavy z nákazy a současná omezení jí vadí nejméně. Naopak takzvané promořování populace je více sympatické mužům, lidem ve věku 30 až 60 let a skupinám s vyšším formálním vzděláním.

Lidem stále více vadí, že se nemohou setkávat s ostatními. "Možná o to více, že jsme prožili velikonoční svátky, které tradičně bývají spojené s návštěvami a sdružováním," podotkla Hamanová. Povinné roušky dnes hodně vadí čtvrtině dotázaných, před dvěma týdny jich bylo 15 procent. "Roušky jsou tak opatřením, u kterého SC&C zaznamenala největší zhoršení," uvedla agentura.

Průměrná hodnota pocitu ohrožení nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, klesla za 14 dní ze šesti na 5,5 (na stupnici 10 až jedna), a vrátila se tak na úroveň z poloviny března. Podle agentury může být nižší pocit ohrožení v kombinaci s menší ochotou nosit roušky do budoucna nebezpečím. "Může to být jednorázový výkyv podpořený pozitivní komunikací od expertů, která přišla před Velikonocemi a která také následně vedla v některých případech k menšímu dodržování mimořádných opatření. Ale také se může jednat o začátek trendu, který souvisí s určitým "zvyknutím si" na novou skutečnost," dodala Hamanová.

Průzkum se uskutečnil do 9. do 12. dubna a zúčastnilo se ho 2085 lidí.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé firmy Ekonomika Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy