Koronavirus paralyzoval automobilový průmysl. Polovina firem omezuje výrobu

Od pondělí bude zhruba čtvrtina firem z automobilového průmyslu uzavřená, více než polovina firem omezuje výrobu. Sektor bude ochromený z 80 procent, uvedlo dnes v tiskové zprávě Sdružení automobilového průmyslu. Oceňuje dosavadní vládní kroky, ty ale mají podle sdružení pouze omezený pozitivní dopad. Vyzývá proto kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), aby na svém pondělním jednání přijal potřebná opatření.

Podle sdružení by mělo mimo jiné jít o kurzarbeit, odložení splátek komerčních půjček a úvěrů o tři až pět měsíců či odložení záloh daně z příjmu.

Sdružení automobilového průmyslu chce od státu kompenzovat 80 procent nákladů na mzdy zaměstnanců, pokud firma omezila nebo zastavila výrobu kvůli více zaměstnancům v karanténě. Pokud by nebyl například dostatek součástek na výrobu, chce sdružení po státu kompenzovat polovinu nákladů na mzdy, stejně jako v případě zastavení výroby kvůli poklesu poptávky.

"Již teď je jasné, že opakovaný náběh výroby bude v automobilovém sektoru postupný a komplikovaný. Nelze očekávat, že se do konce roku 2020 dostane na hodnoty před pandemií. Bez zásadní podpory vlády dojde k lavinovému efektu s přímým dopadem na desítky tisíc a zprostředkovaně na statisíce zaměstnanců a jejich rodiny," uvádí sdružení. Jakmile se podaří pandemii dostat pod kontrolu, bude nutné podle něj jednat o novém systému podpor. Sdružení reprezentuje 140 firem z odvětví.

Kabinet ve čtvrtek rozhodl, že zaměstnavatelům proplatí náhrady mezd lidem v karanténě a 80 procent mzdy pracovníků zavřených provozů. Další tři opatření včetně kurzarbeitu (přechodu na zkrácenou pracovní dobu se státním příspěvkem na mzdy) pro otevřené podniky vláda zatím neschválila. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že se o návrzích povede debata.

Opatření vlády při podpoře ekonomiky a snaze udržet zaměstnanost jsou podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) kurzarbeit, náhrada mzdy pro uzavřené provozy, odpuštění pojistného u podnikatelů, balíček týkající se daní, rozšíření ošetřovného, bezúročné úvěry pod podnikatele a záruky za úvěry od komerčních bank. Ministryně také řekla, že plánuje na pondělním jednání vlády předložit změnu zákona o státním rozpočtu, který by letos měl podle ní mít místo 40 miliard 200miliardový schodek.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Spory o emisní normy a Česko proti Euro 7. Jaká auta budeme řídit?

To, že náš život ovlivňují často maličkosti, není jistě třeba připomínat. Právě probíhající vášnivé diskuse o nových emisních normách Evropské unie jsou toho dobrým příkladem. Škoda jen, že kvůli maličkostem nám mezi prsty zbytečně protékají ty „velké“ a „důležité“ skutečnosti. Připomíná to totiž jeden velmi známý „kus“: Mnoho povyku (možná) pro nic. Hodně důležitá otázka, která může člověka napadnout je, zda je skutečně nějaké to množství určitých látek z výfukových plynů motorů ve všech možných souvislostech důležitější než (nadneseně) čistší a zdravější ovzduší na planetě Zemi?
Stavebnictví, ilustrační foto.

Stavebnictví dál klesá. Průmyslu pomohla auta, obchod je v přebytku

Stavební výroba v Česku v květnu pokračovala čtvrtý měsíc v poklesu, meziročně se snížila o 2,7 procenta. Naopak průmyslová výroba vzrostla o 1,4 procenta, táhla ji zejména produkce motorových vozidel. Zvýšení exportu aut společně se snížením schodku obchodu s ropou a plynem pomohlo bilanci zahraničního obchodu, která v květnu skončila v přebytku 11,8 miliardy korun, v kladných hodnotách je od počátku roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Více souvisejících

automobilový průmysl Ekonomika Průmysl firmy Sdružení automobilového průmyslu Alena Schillerová kurzarbeit Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 3 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy