Koronavirus zbrzdil přípravy linky D pražského metra

Koronavirová epidemie zbrzdila přípravy na vybudování nové linky D pražského metra. Kvůli četným omezením současné mimořádné situace Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) prodloužil o dva měsíce termín, dokdy mohou firmy podávat nabídky do tendru na stavbu stanic Pankrác a Olbrachtova a tunelů mezi nimi.

O zakázku za zhruba 10,8 miliardy korun se mohou stavbaři ucházet do konce dubna. Zastaveny byly také práce na části geologického průzkumu.

Nadále platný nouzový stav omezuje činnost stavebních firem i úřadů. V létě tak navzdory původnímu plánu vítěz tendru stavět nezačne. "Celkové prodloužení harmonogramu očekáváme v řádu jednotek měsíců. Odhadujeme, že pravomocné stavební povolení získáme ve čtvrtém čtvrtletí," řekl serveru E15 projektový manažer DPP Daniel Šabík.

V závěrečných třech měsících letošního roku má také začít stavba, která by měla trvat 7,5 roku. Navzdory komplikacím počítá dopravce stále s tím, že letos do projektu investuje 1,44 miliardy korun.

Kvůli pandemii se také částečně zastavily práce na geologickém průzkumu, a to v úseku mezi ulicemi 5. května a Na Strži, kde průzkumný vrt provádí firma Metrostav. "Dodavatel musel přerušit práce kvůli nedostatku pracovníků v souvislosti s pandemií," uvedl Šabík.

Ve zbylých lokalitách práce na geologickém průzkumu včetně ražby štol zatím pokračují, byť vzhledem k hygienickým a bezpečnostním opatřením a minimalizaci vzájemného kontaktu pracovníků tady práce naberou zpoždění v řádu týdnů.

Nová linka metra má v budoucnu spojit Písnici a náměstí Míru. V první fázi vznikne trasa mezi stanicemi Pankrác, Nové Dvory a Depo Písnice, budou na ní jezdit vlaky bez řidiče. Náklady se odhadují na 57 miliard korun.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

Metro - trasa D Dopravní podník Praha Ekonomika MHD Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy