Koruna podle ekonomů za 25 let obstála, čekají její posilování

Česká koruna jako volně směnitelná měna za posledních 25 let podle odborníků oslovených ČTK obstála a byla považována za jednu z nejstabilnějších měn v regionu. Zároveň fungovala jako nárazník proti nepříznivému ekonomickému vývoji.

To ale částečně změnila finanční krize v roce 2008 a následně devizové intervence České národní banky od listopadu 2013 do dubna 2017 s cílem držet korunu nad 27 korun za euro. Z dlouhodobějšího pohledu by měla koruna ale opět začít posilovat, odhadují ekonomové. Před 25 lety vstoupil v platnost devizový zákon, kterým se stala koruna volně směnitelnou.

Nejslabší vůči euru byla podle odborníků koruna v březnu 1999, kdy byl její kurz 38,72 koruny za euro. Naopak nejsilnější úrovně dosáhla v červenci 2008, a to 22,88 Kč/EUR. "Za posledních deset let byla její průměrná hodnota 26,10 Kč za euro a 21,68 za dolar," upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Vůči dolaru byla nejsilnější koruna v červenci 2008, kdy se krátce dostala pod hranici 15 korun za dolar. Naopak nejslabší byla koncem října 2000, a to nad 40 korunami za dolar.

Aktuálně se koruna obchoduje těsně nad 27 korunami za euro a kolem 23,10 Kč/USD.

"Koruna patřila z pohledu vývoje měn našeho regionu k těm úspěšnějším měnám a až na několik výjimek byla spíše určitým nárazníkem proti nepříznivému makroekonomickému vývoji, zatímco v jiných postkomunistických ekonomikách tamní měny případné šoky spíše zesilovaly než tlumily," uvedl Seidler. Z dlouhodobějšího pohledu by se koruna podle něj měla vrátit k mírnějšímu posilování. "V tuto chvíli nečekám, že by se koruna podívala opět pod hranici 25 Kč za euro dříve než v roce 2023," dodal.

Koruna jako volně směnitelná měna podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka jednoznačně obstála. "Stále sice bývá řazena mezi rozvíjející se měny, ale v podstatě je to už jen nálepka. Jde o standardní důvěryhodnou měnu, která nemá dlouhodobé problémy typické pro málo rozvinuté trhy a je slušně stabilní," uvedl. Hlavním obecným trendem uplynulého čtvrtstoletí bylo i podle analytika Natland Petra Bartoně postupné zhodnocování koruny.

I hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že řadu let byla koruna považovaná za nejstabilnější měnu v regionu. Od ukončení devizových intervencí ČNB se ovšem vyznačuje kurz vyšší rozkolísaností, což je podle něj prvek nestability pro firmy i domácnosti. "To vytváří konkurenční nevýhodu pro tuzemskou nefinanční sféru vůči subjektům ze zemí eurozóny a mělo by vytvářet tlak na rozhodnutí o přijetí eura. Zatím se ale nezdá, že by existenci koruny zvonil umíráček," uvedl.

Devizový zákon z roku 1995 byl podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka důležitým krokem k uvolnění devizových omezení v ČR. Na počátku století koruně podle něj také pomáhala příprava vstupu ČR do EU, které nastalo v květnu 2004. "V dlouhodobějším nadhledu má koruna i nadále prostor k posilování vůči euru. Otázkou však je, zda v nadcházejících deseti letech nedojde ke vstupu ČR do eurozóny, což by znamenalo, že koruna bude nahrazena eurem," uvedl.

Bartoň upozornil, že po několika letech postupného zhodnocování se od letošního jara potvrzuje, že relativní znehodnocování koruny je navázáno na míru nejistoty v evropských ekonomikách. "Jakmile se na trhu objeví zásadní léky či očkovací látky proti koronaviru, nejistota se změní a koruna začne opět zhodnocovat," uvedl.

Samotný devizový zákon z roku 1995 byl přitom podle Bartoně přelomový. "Šlo o ukončení přídělového systému nedostatkové komodity, kterou komunistická ekonomika nebyla schopna generovat: zahraniční měny. Lidem se konečně přestaly razítkovat pasy kdykoli si šli koupit marky či šilinky, aby si u sousedů mohli koupit kafe. Bylo to také psychologicky potvrzením konce komunismu v další oblasti, kdy otázka devizového příslibu byla hlavním omezením cestování," uvedl.

Související

Více souvisejících

CZK Ekonomika EUR kurzy měn ČNB Česká republika

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 4 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 8 hodinami

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy