Kvůli koronaviru mohou mít potíže dovozci i hotely

Problémy kvůli nákaze novým koronavirem mohou mít v ČR dovozci spotřebního zboží, výrobci osvětlení, dopad mohou očekávat také provozovatelé hotelů, restaurací a prodejen s luxusním zboží. Vyplývá to z ankety ČTK mezi analytiky. Konkrétní dopady šířící se nákazy na české firmy se analytici zdráhají odhadovat. Není totiž jasné, kdy se nákaza dostane pod kontrolu a jak velká území budou do té doby zasažena.

Na Český svaz průmyslu a dopravy ČR se podle PR manažerky Svazu Lenky Dudkové zatím kvůli potížím neobrátila žádná firma. Problémy však mohou zaznamenat společnosti odebírající z Číny třeba elektronické součástky. "Může se to dotknout společností kompletující telekomunikační, zabezpečovací či zábavní systémy, nebo výrobců osvětlení a zařízení průmyslové automatizace. Čína ve velkém dodává například LED světelné zdroje, solární panely, elektrosoučástky, různá čidla a senzory i celé obvody a baterie. Něco mohou firmy samozřejmě sehnat jinde, ale obvykle za vyšší cenu, a ne vždy v dostatečném množství," dodala.

Podle analytika Petra Bartoně z investiční skupiny Natland by koronavirus mohl českou ekonomiku zasáhnout víc než v jiných zemích. Ve větším množství podle něj ČR vyváží polotovary, a pro ty se špatně hledá na domácím trhu odbyt, protože jsou vyráběny podle specifikací zahraničních odběratelů. "Zatím regulační dopady mají vliv především na pohyb lidí, jen v menší míře na zboží. Největší přímý dopad je tak na útraty přijíždějících turistů. Kromě ubytování a restaurací to dolehne zejména na luxusní obchody v pražské Pařížské ulici," uvedl Bartoň.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská připomněla, že do Číny přímo směřuje jen procento českého vývozu, zatímco z Číny pochází 11 procent dovozeného zboží do Česka. Déle trvající výpadky ve výrobě v Číně by tak dopadly v převážné míře na české dovozce spotřebního zboží a zdejší výrobce dovážející z Číny suroviny, materiál, díly a součástky. "Šíření COVID-19 po Evropě by ale mělo vážný dopad i na české exportéry, i když převážně dočasný," řekla.

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin je více než situace v Číně pro českou ekonomiku znepokojivý vývoj v Itálii. "V případě, že se situace v blízké době výrazně neustálí či bude nadále eskalovat, můžeme předpokládat, že domácí vzájemný obchod s dotčenými zeměmi krátkodobě poklesne až o třetinu," řekl.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, dosud podlehlo novému koronaviru 2715 lidí. Celkem se tam dosud nakazilo 78.064 lidí. Jižní Korea zaznamenala 11 mrtvých. Z evropských zemí je nejvíce zasažena Itálie, případy ale zaznamenaly další země včetně Německa, Francie nebo Velké Británie.

Související

Více souvisejících

Hotely Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 40 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy