Lesy ČR zruší krajská ředitelství, chtějí ušetřit desítky milionů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude mít od 1. ledna novou organizační strukturu, kdy místo 11 krajských ředitelství vznikne sedm oblastních ředitelství s posílenými pravomocemi. Podnik věří, že na režijních nákladech ušetří desítky milionů korun.

Již od 1. září podnik zřídil nový Závod lesní techniky, který má vlastní kapacity na těžbu kůrovcového dříví. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

Počet provozních zaměstnanců, revírníků a dalších lidí, kteří jsou potřeba v lese, zůstane po reformě stejný nebo se zvýší. "Ubudou referentské administrativní režijní pozice," řekla mluvčí. Uvedla, že pod sedm oblastních ředitelství budou spadat i vodohospodáři, kteří dosud působili na samostatných správách toků. Změny se na Moravě dotknou i lesních správ, kdy se v Olomouckém kraji sloučí šest lesních správ do tří.

Do konce března 2021 by z podniku mělo postupně odejít 42 zaměstnanců. Zejména půjde o úřednické pozice, například administrativní pracovnice, referenty pozemkové evidence, účetní, stavební techniky. Naopak v technicko-hospodářských a dělnických pozicích v ochraně lesa, na pěstebních a těžebních pracích a v expedici dříví může vzniknout až 150 míst.

Specializovaný Závod lesní techniky by měl pomoci podniku především v boji s kůrovcovou kalamitou a jinými neočekávanými událostmi a kalamitami. "V závodě budou soustředěné naše kapacity - lidi i stroje. To podniku umožní zasahovat rychle a samostatně," uvedla mluvčí.

Lesy ČR letos čekají zisk na úrovni 70 milionů korun. Dostat výsledek do plusu mu pomohou státní příspěvky. Na hospodaření a kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kalamity by měl stát firmě poslat 2,25 miliardy korun. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě letos utrpí ztrátu až 1,9 miliardy korun.

Hospodářské výsledky podniku nadále negativně ovlivňují nízké ceny dříví a prodej dříví horší kvality z kůrovcových těžeb. Na podnik dopadá i růst nákladů na pěstební činnost.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr kůrovec Ekonomika Hradec Králové

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy