Lesy města Brna těží kvůli kůrovci víc dřeva, sází pestré porosty

Lesy města Brna už letos kvůli kůrovcové kalamitě vytěžily asi 100.000 kubíků dřeva, číslo za celý rok poroste možná až ke 120.000 kubíků. V minulých letech se roční objem těžby pohyboval kolem 45.000 metrů krychlových. Loni na začátku roku ještě v Lesích města Brna kůrovec prakticky nebyl, pak se objevil v okrajových částech a nyní už silně napadl hlavně oblasti na Blanensku a Tišnovsku.

V porostech spravovaných Lesy města Brna na severozápad od krajského města je například oproti Vysočině méně jehličnanů. Podnik se dlouhodobě snaží vysazovat vícedruhové porosty. "I kdyby smrk zmizel všechen, nedojde k odlesnění krajiny," uvedl ředitel městského podniku Jiří Neshyba.

V Lesích města Brna také díky jejich skladbě nevznikají velkoplošné holiny. Kácení napadených stromů je přesto nezbytné. Nejen kvůli zamezení dalšího šíření kůrovce, který se množí exponenciální řadou, ale i kvůli turistům a dalším návštěvníkům lesů. Suché stromy by pro ně mohly být nebezpečné.

Při obnově porostů používá podnik směsi různých dřevin, včetně smrku. "Cílem je rozrůzněný les," uvedl Neshyba. Pestrý porost podle něj nejlépe odolá budoucím výzvám, které lze jen těžko předvídat. Podobně jako další lesní hospodáři, i brněnský městský podnik má problémy s odbytem vytěženého dřeva, trh je přesycený. "Dříve byly z prodeje dřeva peníze na obnovu lesa," uvedl Neshyba.

Podle Martina Fojta ze Správy Kolowratských lesů stát pořád nebere kůrovcovou kalamitu dostatečně vážně. Lesní hospodáři potřebují účinnější pomoc, aby zvládli těžit napadené dřevo a znovu zalesňovat volné plochy.

Kůrovcové těžby při tom rostly několik let, ale nebyla na to adekvátní reakce, řekl Fojt. Účinnou pomocí by podle něj byl intervenční výkup dřeva, který dá majitelům lesů prostředky na aktivní boj s kůrovcem a následky kalamity. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů upozorňuje na to, že na kalamitních plochách je nutné co nejrychleji obnovovat les, jinak půda degraduje. Na přirozené klíčení a růst nových stromů se podle Fojta plně spolehnout nelze.

Stát by podle sdružení měl poskytovat účinnější finanční podporu, ale také umožnit snazší zaměstnávání pracovní síly ze zahraničí a podpořit dopravu i využití kalamitního dříví. Mnozí malí vlastníci se podle Fojta ocitají ve slepé uličce. "Musí bohužel nabízet majetek k prodeji," uvedl Fojt.

"Drobný vlastník si často neumí sám provést těžbu. Když má zpracovat souše, musí si pozvat živnostníka, ihned se tak dostává do minusu," uvedl Lukáš Hrdlička, odborný lesní hospodář pro drobné vlastníky.

Související

Lesy, ilustrační fotografie.

Na zlepšení stavu lesů do roku 2027 půjde 446 milionů Kč, schválila vláda

Na zlepšení životního prostředí v lesích nebo přípravu na změny klimatu a ochranu lesů půjde do roku 2027 jako součást Společné zemědělské politiky EU 446 milionů Kč. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe), podporu dnes schválila vláda. Peníze budou z evropských zdrojů i státního rozpočtu. 
Ilustrační foto

IT specialista se skrývá před Putinovou mobilizací v lese

Když ruský prezident Vladimir Putin ohlásil loni v září částečnou mobilizaci, trvalo to Adamovi Kalininovi (což není jeho pravé jméno) týden, než dospěl k rozhodnutí, že nejlepší, co může udělat, je se přestěhovat do lesa. Specialista v oboru IT byl od začátku proti válce, dostal pokutu a strávil dva týdny ve vazbě za to, že na zeď svého bytového domu vylepil plakát s nápisem "Ne válce". Když tedy Rusko oznámilo, že povolává 300.000 mužů, aby pomohli zvrátit vývoj konfliktu, který prohrávalo, Kalinin nechtěl riskovat, že ho pošlou do první linie zabíjet Ukrajince, píše stanice BBC News na svém webu.

Více souvisejících

lesy Brno kůrovec Dřevo

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 57 minutami

před 58 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy