Letecké spoje do Číny fungují beze změn, prodejci nabízejí storna

Letečtí dopravci a prodejci letenek začali kvůli výskytu koronaviru v Číně nabízet bezplatné zrušení nebo změnu rezervace letenek do Číny. Spoje z Česka i dalších evropských zemí by však měly fungovat nadále beze změn. Vyplývá to z informací prodejců letenek. Čína kvůli šíření koronaviru, který si vyžádal od konce loňského roku 26 mrtvých a více než 876 nakažených, uzavřela dopravu do měst, kde je nejvyšší podíl nakažených včetně jedenáctimilionového Wu-chanu.

"Všechny lety budou obsluhovány i nadále podle letových plánů," uvedla ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová. Z Prahy se nyní létá do čtyř čínských měst.

Kvůli koronaviru někteří dopravci začali nabízet bezplatná storna či změny letenek na spoje směřující na vybraná čínská letiště. Jde například o lety China Southern Airlines do Wu-chanu, dále Quatar Airways do Pekingu, Gungzhou, Hangzhou, Šanghaje nebo Chongging. Ode dneška podobné služby nabízí i China Eastern Airlines na všechny letenky do Číny vystavené nejpozději dnes a Hainan Airlines na letenky vystavené do čtvrtka. Čerstvě se přidal i dopravce Sichuan Airlines.

Letenky do Číny přenastavuje i letenkový portál Letuška.cz. "Společně s leteckými společnostmi se snažíme řešit situaci tak, abychom cestujícím vyšli co nejvíce vstříc. Řešením může být třeba změna termínu letů zdarma nebo vrácení peněz vynaložených za letenku v plné výši," uvedl šéf portálu Josef Trejbal.

Janičinová připomněla, že letos už možnosti změny rezervace zakoupených letenek využili někteří cestující u cest do Íránu a Iráku. "V souvislosti se situací jsme zaznamenali řadu dotazů na přelety letadel íránským vzdušným prostorem, nicméně až do odvolání byly všechny přesměrovány, takže do oblasti Íránu vůbec na své trase nezasahují," dodala.

Praha má nyní čtyři letecká spojení s Čínou. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje, s mezipřistáním v Si-anu. Jde o 12 spojení týdně. V roce 2019 podle letiště využilo přímých leteckých spojení mezi Prahou a Čínou 188.000 cestujících v obou směrech.

China Eastern Airlines ve čtvrtek oznámily, že od března omezí o jeden spoj linku z Prahy do Šanghaje. V provozu tak na trase zůstanou čtyři spoje týdně. Důvody nejsou známy. Ve středu zrušily svou pravidelnou linku z Prahy do Pekingu Hainan Airlines. Ani v tomto případě důvody dopravce nesdělil.

Související

Více souvisejících

letadla, letectví Letiště Václava Havla Praha Čína Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy