Letiště Praha kvůli koronaviru ve velkém propouští

Letiště Praha propustí kvůli koronavirové krizi až 450 zaměstnanců. Propouštění by mělo začít koncem května. Důvodem je současné omezení provozu, protože většina linek je zrušena. Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz. Letiště zaměstnává kolem 2900 lidí.

"I přes veškeré snahy a úsilí je Letiště Praha bohužel nuceno přistoupit k redukci některých pracovních míst. Bezprostředním důvodem redukce počtu zaměstnanců jsou drtivé dopady na leteckou dopravu způsobené šířením nemoci covid-19," řekl serveru mluvčí letiště Roman Pacvoň. Podle něj začne propouštění od konce května a pokračovat bude v následujících přibližně třech měsících.

V loňském roce letiště odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících. Kvůli krizi se však dá očekávat, že se letos k tomuto číslu letiště nepřiblíží, přičemž pokles bude znatelný i po krizi. Podle prognóz odbaví letiště v příštím roce kolem deseti milionů pasažérů a k loňským statistikám se letiště znovu dostane až za tři roky.

V současnosti má letiště pouze dvě pravidelné osobní linky, a to do Minsku a Sofie. V březnu odbavilo 434.719 cestujících, což představuje meziroční pokles o 64,7 procenta. V dubnu bude pokles ještě výraznější.

I přes aktuální situaci ovšem letiště nadále plánuje rozvojové projekty, které by postupně měly navýšit jeho kapacitu. Nyní je kolem 18 milionů odbavených cestujících za rok. Mezi největší připravované stavby patří rozšíření druhého terminálu a stavba nové paralelní dráhy.

Související

Aerolinky Emirates představily novou první třídu

Další dálkový let obnoven. Emirates obnoví linky mezi Prahou a Dubají

Do Prahy se vrátí další dálková letecká linka. Do Dubaje bude od 2. srpna z pražského letiště létat společnost Emirates, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Linka bude doplňovat lety aerolinek flydubai, které jsou dceřinou společností Emirates. Další už fungující dálkovou linkou obnovenou v Praze jsou lety Qatar Airways do Dauhá. ČSA zase od 1. září obnoví každodenní spojení mezi Prahou a Varšavou a Bruselem, oznámily na svém Twitteru.

Více souvisejících

Letiště Praha Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy