Liberty Ostrava dočasně odstaví jednu vysokou pec a sníží výrobu, odbory protestují

Huť Liberty Ostrava kvůli pandemii koronaviru dočasně odstaví vysokou pec číslo 2 a sníží do konce srpna výrobu surového železa o 20 procent. Opatření bude mít dopad přibližně na 400 zaměstnanců, což je podle firmy méně než sedm procent. Huť je využije v jiných provozech, část pracovníků ale zůstane doma. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina uvedl, že odbory s několikaměsíční odstávkou vysoké pece nesouhlasí a mají obavy o budoucnost firmy.

Černá uvedla, že opatření umožní omezit výrobu a snížit skladové zásoby oceli, čímž huti pomůže k tomu, aby se lépe přizpůsobila výraznému ochlazování ocelářského trhu v Evropě. "Nové opatření zajistí zachování provozní a obchodní flexibility podniku tak, aby se dokázal efektivně adaptovat na změny poptávky zákazníků. Snížení výroby zvládne huť bez propouštění," uvedla mluvčí.

Zákazníci firmy podle ní hlásí o 30 procent nižší poptávku. "Nadcházející období roku bývá vrcholem stavební sezony s největším odbytem oceli na stavbách. Nyní se ale situace vyznačuje velkou nestabilitou a nejistotou ohledně dalšího vývoje," uvedla mluvčí.

Generální ředitel Liberty Ostrava Pascal Genest uvedl, že pandemie narušila fungování evropského ocelářského průmyslu a navazujících odvětví. "Sfoukání vysoké pece pečlivě připravujeme již několik týdnů a dokončíme jej na konci dubna. Návrat pece do plného provozu plánujeme koncem srpna, ale pokud to situace na trhu dovolí, o měsíc jej uspíšíme," uvedl Genest. Dodal, že firma nadále bude schopna plnit potřeby zákazníků.

Vysoká pec číslo 2 bude po sfoukání v udržovacím režimu, což umožní její opětovné uvedení do provozu, jakmile se situace na trhu zlepší. Zaměstnance, kterých se opatření dotkne, huť využije v jiných provozech, kde má v současnosti nedostatek pracovních sil. "Část zaměstnanců, pro které nenajde využití, bude doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele se sedmdesátiprocentní mzdou a bude pravidelně střídána, aby dopad opatření na jednotlivé pracovníky a jejich rodiny byl co nejmenší," uvedla Černá.

Firma podle ní dál pracuje na uskutečnění strategických investic, které oznámila v únoru. "V průběhu dubna podá dokumentaci k posouzení vlivu na životní prostředí pro nové hybridní pece na ministerstvo životního prostředí a předpokládá, že pokud úřady vydají ve zrychleném režimu všechna potřebná povolení, budou obě hybridní pece postaveny a uvedeny do provozu v roce 2022," uvedla mluvčí.

Odborové organizace působící v huti vydaly prohlášení, že s několikaměsíční odstávkou jedné vysoké pece zásadně nesouhlasí. "Zaměstnavatel nás ani po opakovaných schůzkách nepřesvědčil o finančních a provozních důvodech, proč by provoz na jednu vysokou pec měl být pro naši huť výhodnější," uvedly odbory.

Současné dopady pandemie na firmu jsou podle nich minimální. "Nejsme přesvědčeni, že současná situace je natolik vážná, aby vyžadovala takto drastické omezení výrobních kapacit," uvedli odboráři. Dopady současné situace související s pandemií podle nich vedení společnosti přeceňuje.

"Vystavujeme se velkému riziku, že kmenoví odborníci odejdou a osádky na vysokých pecích budou rozvráceny. Jsme toho názoru, že návrat k původnímu režimu provozování bude složitý a rozložení osádek představuje z dlouhodobého hlediska pro firmu velké riziko," uvedli odboráři. Podnik se podle nich už delší dobu potýká s nedostatkem zaměstnanců v odborných profesích, kteří na trhu chybí. "Na trh práce nyní společnost uvolní 80 externích zaměstnanců," uvedly odbory.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Dodává výrobky do více než 40 zemí. Výrobní kapacita firmy je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Huť patří do skupiny Liberty Steel Group, která je součástí globálního uskupení GFG Alliance patřícího rodině britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Související

Více souvisejících

Liberty Ostrava Průmysl Sanjeev Gupta Ostrava Ekonomika Odbory

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy