Lihoviny a cigarety zdraží, prezident Zeman podepsal zvýšení daní

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na 2000 korun. Vládní daňový balíček, který daně a poplatek zvyšuje, dnes v Lánech podepsal prezident Miloš Zeman za přítomnosti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman dnes podepsal i další zákony včetně zvýšení rodičovského příspěvku. Chtěl na jeho podpis pozvat ministryni sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), ale protože podpořila senátní verzi zákona, neučinil tak. Cokoli vychází ze Senátu, je ďábelské, je přesvědčen prezident.

Zeman řekl, že poprvé za dobu svého prezidentování pozval člena vlády, aby se podpisu zákona zúčastnil. Schillerová totiž podle něj odvedla na daňovém balíčku velkou práci, za což jí poděkoval. Na zákoně Zeman kritizoval pozměňovací návrh poslance Ondřeje Veselého (ČSSD) na zdanění loterií. Prezident řekl, že tím ohrožuje voliče sociální demokracie.

Zeman také podle přepisu zveřejněného na webu Pražského hradu poznamenal, že chtěl pozvat Maláčovou na ranní podpis zákona o rodičovském příspěvku. "Ale zamrzelo mě, že původně podpořila senátní verzi, neboť cokoli vychází ze Senátu, jest od ďábla," řekl. "Premiér tomu říká antivláda, a já tomu říkám ďábel, ale ono je to v podstatě totéž, neboť v obou případech postoj Senátu by rozbil rozpočtovou stabilitu a narušil koaliční vztahy, což ostatně Senát zřetelně sleduje," dodal.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) v reakci upozornil, že Senát bude v blízké době hlasovat o prezidentově žádosti o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. "Pokud jde o Senát, kdybych používal jeho slovník, tak bych spíš řekl, že je čučkař, protože zanedlouho budeme hlasovat o jeho návrhu ústavního soudce. Ale já ho chci jménem Senátu ujistit, že na naše hlasování jeho invektivy nebudou mít vůbec žádný vliv," řekl Kubera v České televizi.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější. Opozice kabinet během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že mu jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu.

Daňový balíček na příští rok je podepsán. Velice oceňuji, že pan prezident přistoupil k podpisu balíčku neprodleně po jeho schválení v @snemovna pic.twitter.com/8RVSPeDeQa

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) December 19, 2019

Ministryně Schillerová k tomu ve Sněmovně řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýší dvojnásobně na 2000 korun. Stát by tak měl podle ministerstva financí získat 650 milionů korun ročně. Vláda argumentuje inflací i vyšší administrativní náročností agendy katastrálního úřadu. Sněmovna neschválila pozměňovací návrh na zachování poplatku v současné výši a odmítla i stejný návrh Senátu.

V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií zvyšují z nynějších 23 procent až na 35 procent. Zdanění ostatních druhů hazardu, třeba z automatů nebo tombol, zůstává na dosavadní úrovni. Loterijní společnost Sazka už se kvůli zvýšení sazby daně obrátila se stížností k Evropské komisi.

Hráči budou zdaňovat výhry od jednoho milionu korun. Vláda původně navrhovala limit 100.000 korun. Bude platit srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii. U ostatních druhů hazardu bude možné uplatnit proti příjmům z výhry pouze vklad. Poslanci opoziční ODS tvrdí, že hráči kvůli tomu budou muset vést účetnictví a sčítat výhry, aby je pak mohli zdanit.

Soubor změn daňových zákonů obsahuje i nová pravidla daňové uznatelnosti technických rezerv pojišťoven. Nově budou uznatelné jen do výše podle směrnice Solvency II a rozdíl mezi současnou a novou úrovní budou muset pojišťovny zdanit. Tato změna patřila k nejvíce kritizovaným částem balíčku. Varovala před ní Česká asociace pojišťoven, která tvrdí, že jde o trest pro obezřetné pojišťovny. Ministryně financí však trvá na tom, že odstraňuje nesystémovou výjimku, kterou žádný jiný sektor nemá.

Od daně z nemovitých věcí budou osvobozeny skupiny dřevin, stromořadí, travnaté údolnice, meze, příkopy, mokřady, pokud bude tento prvek evidován v evidenci ekologicky významných prvků.

Související

Více souvisejících

Daně zdražování cigarety Alkohol Miloš Zeman Alena Schillerová Ministerstvo financí Ekonomika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 24 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy